István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Jöhetnek még változások a zárvatartási törvényben

2015.03.27. 08:07

Szükség lehet még a vasárnapi zárva tartást szabályozó törvény módosítására, finomhangolására – mondta Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa a Világgazdaságnak.

Sok embernek például gondot okoz hétköznap munkába menet, hogy a boltok csak hatkor nyithatnak ki,

ezért a kormány gondolkodik azon, hogy ezen módosítson.

Ezt leszámítva nem nagyon említett olyan változást Szatmáry, ami enyhítene a szabályokon. Szigorítások viszont még jöhetnek, a pékeknél például pontosítani akarják, hogy mit árulhatnak tejen és kenyéren kívül vasárnaponként. Nem korlátoznák viszont az árufeltöltést, ami bár többnyire éjszakai munka, de ha azt korlátoznák, akkor nem lenne friss áru a boltban, és annak már tényleg a vásárlók látnák kárát.

Szatmáry szerint kacsa volt, hogy Lázár János azt mondta, ha a zárva tartás elbukna egy népszavazáson, akkor változtatnának rajta.

A miniszteri biztos szerint a törvény jó, a családokat és a kisebb boltokat segít a multikkal szemben. Amikor a Világgazdaság újságírója ezek után megkérdezte, hogy biztos-e, hogy a törvény a kicsiket segíti, hiszen a nagy áruházláncok szombati forgalma megugrott emiatt, a biztos annyit válaszolt:

Tehát igaza volt a kormánynak abban, hogy a vasárnapi zárva tartás nem jár majd forgalomcsökkenéssel.