Simicska Lajos és Nyerges Zsolt előbújt a magyar gazdaság árnyékvilágából

2015.05.07. 10:48

Jövőt hét csütörtökön jelenik meg a Napi.hu 100 leggazdagabb című összeállítása, amiről annyit már tudni lehet, hogy két évtizedes láthatatlanság után színre lépett Simicska Lajos, aki korábban vállalkozásai átlátható és egyértelmű tulajdonosi szerkezetének hiánya miatt maradt ki a listából.

Szintén színre lépett Nyerges Zsolt is, aki Simicska több vállalkozásában is tulajdonostárs (például az építőipari Közgépben és a mezőgazdasági Mezortban).

27 milliárdos vagyonnal azonnal a 23. helyen kezdtek a Kertész testvérek (Attila és Viktor), akiknek tavaly komoly üzleteik voltak az informatikában: a 20 cégből álló ARH Zrt. tulajdonosai építették ki például az elektronikus útdíjrendszer informatikai infrastruktúráját.

Szintén új a listán Váradi József, a Wizz Air vezetője, akinek a légitársaság februári londoni tőzsdei bevezetése dobott nagyot a vagyonán, hiszen a Napi.hu információi szerint a tulajdonában lévő Wizz Air-részvények jelentős részét nem adta el, ezek értéke pedig elég nagyot nőtt a tőzsdei bevezetés után.

Idén páratlan dolog történt A 100 leggazdagabb történetében: egy adóhivatali vizsgálathoz kapcsolódó zárolás miatt az egyik leggazdagabb vagyonát egyik évről a másikra le kellett értékelni. Így aztán míg Gattyán György tavaly a 135 milliárd forintra becsült vagyonnal a harmadik leggazdagabbnak számított Magyarországon, addig az idei becslés már csak 90 milliárd forint, ami a hatodik helyre elég – ráadásul ezzel a vagyonnal a 2012-es szintre esett vissza.

Lassan két éve húzódik ugyanis az az adóhivatali vizsgálat, amelynek keretében a szexmilliárdos vállalatbirodalmának bizonyos cégeinél előzetes zár alá vételt rendeltek el. A több országot is érintő, több tízmilliárd forintos adójogi vita már az Európai Bíróságon jár.