Gyurcsány útjára lépnek Vargáék: jön a sertésárkommandó

D ATI20111122013
2015.05.11. 09:02

A Nemzetgazdasági Minisztérium ellenőrizni fogja, hogy megjelenik-e a sertéshús fogyasztói árában a 22 százalékpontos áfacsökkentés jövőre, és ha szükséges, intézkedni fog, mondta Pankucsi Zoltán, a minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn reggel.

A jövő évi adócsökkentések egyikeként a sertés tőkehús áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken, az adóintézkedésnek pedig csak akkor van értelme, ha az így kieső, mintegy 25 milliárd forintos költségvetési bevétel nem a kereskedőknél, hanem a fogyasztóknál marad, mondta Pankucsi Zoltán. Ha azt tapasztalják, hogy a költségvetés áfabevétele csökken, ám az áfacsökkentés nem érvényesül a fogyasztói árakban, mert a kereskedők lenyelik annak hozadékát, a tárca intézkedni fog.

„Megvannak az eszközeink, hogy ezeket a kereskedőket megfelelő módon rávegyük arra, hogy ténylegesen érvényesítsék az árakban az áfacsökkentést” – mondta.

Varga Mihály és az NGM korábban rendszeresen azzal érvelt az áfacsökkentés ellen, hogy annak hatásai alig jelennek meg a fogyasztói árban, nagy részét lenyelik a kereskedők.

A Fidesz idén már bedobta egyszer az árkommandó ötletét, amikor úgy érzékelték, hiába csökken az olaj és így az üzemanyag ára, a kenyér alig lesz olcsóbb, bezzeg ha a benzin drágul, a pékek egyből árat emelnek. Aztán egyelőre nem lett semmi az ármonitorozásból, legutóbb az Indexnek azt mondták, még dolgoznak a javaslaton.

Hasonló árkommandót egyébként elsőként Gyurcsány Ferenc próbált bevezetni még 2005-ben. Akkor éppen azért, mert bár az áfát választási fogásként 25-ről 20 százalékra csökkentették, várakozásaik ellenére az árelőny alig jutott el a fogyasztókhoz, a haszon nagy részét a kereskedők tették zsebre. A kommandó koncepciója végül egyre puhult, majd teljes kudarcba fulladt.