Bán Tamás lesz Paks 2 főnöke

2015.05.14. 15:29

Bán Tamás lesz a Paks 2 projektcég vezérigazgatója – számolt be Lázár János az MTI szerint. 

Eredetileg a hatékonyság növelésével indokolta a kormány, hogy a paksi erőmű vezetését nemzetközi menedzsmentre akarja bízni, aztán később már az átláthatóság fokozásáról volt szó, de a Nol.hu cikke szerint valójában az a helyzet, hogy Simicska Lajost akarják eltávolítani a bővítés közeléből.

A lap szerint az utóbbi időben több olyan személy is távozott az atomerőmű felső vezetéséből, akik a Simicska–Nyerges üzleti körhöz tartottak. Az Orbán–Simicska-konfliktus eszkalálódása óta viszont a 2003-as üzemzavar után miniszteri biztosként segítő kormánybiztost, Aszódi Attilát leszámítva nem maradt senki a vezetésben a régiek közül. Ennek a konfliktusnak lett az áldozata Nagy Sándor is, akik a Paks 2 projektcégből márciusban váratlanul Londonba távozott. Elvileg épp nemzetközi fejvadászcégekkel külföldi szakembereket kerestettek a megüresedő posztokra.

Az Alkotmánybíróságtól a paksi atomerőműig

Bán Tamást 2011 márciusában nevezte ki Tarlós István főpolgármester a BVK élére, ahonnan 2012-ben felmentették. Korábban a Kész Holding Zrt. vezérigazgatója, a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának tagja, a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósági tagja és a Magyar Villamos Művek Rt. általános vezérigazgató-helyettese volt. 1999–2000 között a közlekedési minisztérium államtitkára, 1990–1993 között pedig az Alkotmánybíróság elnökének titkára volt. Tarlós épp a budapesti Városigazgatóság Zrt. vezetőségébe tette Bánt, de most már úgy tűnik, nem biztos, hogy abból  lesz is végül valami.