Becsődölt a mintacég

2015.05.14. 16:08

Május 13-ával csődöt kér maga ellen Surjány-Hús Kft. az ország egyik legnagyobb húsipari cége, tudta meg az Origo.  A Szoljon.hu szerint a törökszentmiklósi cégnél már az áprilisi fizetését sem kapta meg az ott dolgozó, nagyjából 500 ember (a hivatalos adatok szerint mondjuk ez 350, a Céginfo májusi adatai alapján).

A cégből kifogyott pénz a hírek szerint, a csődbiztos pedig már át is vette az irányítást állítólag. Tóth János Tibor tulajdonos-ügyvezető másik nagy cége, az Alföldi Hús Zrt. ettől még nyugodtan működik tovább. 

A Surjány Hús árbevetele 2011-es 16 milliárd forintról folyamatosan csökkent 2013-ban már 11 milliárd forint volt a Céginfo adatai alapján 190 milliós adózott eredménnyel. 2012-ben még egymilliárdos kamattámogatott hitellel új üzemet építettek, aminek átadására  Fazekas Sándor miniszter személyesen ment le megdicsérni a céget.

Igaz, az hogy "igazi magyar minőségi húsáruval" látják el az országot, egy kicsit félrement Fazekastól, ugyanis az akkori VM saját felmérése szerint is 75-77 százalékban külföldi hússal dolgozott az üzem.