A plázás éttermeket is kicsinálja a vasárnapi zárva tartás

2015.05.18. 17:49

Vitába keveredtek bérbeadójukkal egyes bevásárlóközpontokban működő vállalkozások, értesült a Napi Gazdaság, amely szerint az okozza a fő problémát, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt az éttermek, kávézók forgalma is csökkent, az üzemeltetők viszont nem engednek a bérleti díjból: szerintük a szerződésben foglalt összegtől nem áll módjukban eltérni.

A „mozival nem rendelkező, kihalt bevásárlóközpontokban már több vendéglátós döntött úgy, hogy vasárnaponként mégsem tart nyitva, mert egyelőre úgy tűnik, eredménytelenül keresik a közös nevezőt a plázák üzemeltetőivel” – írják.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSZ) főtitkára, Balatoni Judit szerint nem látnak bele a szerződésekbe, ezért sem a bérleti díjakról, sem a közös költség mértékéről, sem a szerződésmódosítás lehetőségeiről nincs információjuk, mint ahogy a zárva tartás házak üzletmenetére gyakorolt hatását is nehéz felmérni. Egyes szakértők szerint három, mások szerint tizenkét hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy a elemezni lehessen a hatásokat.

Az MBSZ statisztikái alapján a május elsejei hosszú hétvége előtti vasárnapon, április 26-án 83 nagyobb vidéki pláza háromezer üzletének a tizede ki sem nyitott, amiből 85-90 százalék vendéglátó-ipari egység. Budapesten a 39 hasonló létesítmény 4500 ezer egységéből is csak 733 volt nyitva.