József, Bánk
-6 °C
0 °C

Rossz vége lett a málna-vanília kalandnak

2015.06.04. 13:28

Alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére az, ha egy termék csomagolásából úgy tűnik, mintha olyan dolgok lennének benne, amelyek valójában nincsenek, de ezt a fogyasztó már csak akkor veszi észre, amikor átböngészi az összetevők részletes listáját – foglalt állást csütörtöki ítéletében a luxembourgi Európai Bíróság, írja az MTI.

malna-vanilia

Az ügy a Teekanne német vállalat "Felix málna-vanília kaland" elnevezésű teája miatt indult, amelynek csomagolásán málnaszemek és vaníliavirágok láthatóak, a rajta lévő feliratok tanúsága szerint pedig a gyümölcstea csak természetes aromákat tartalmaz, málna-vanília ízesítésű és csak természetes összetevők vannak benne.

Két dolog viszont nincs benne: se málna vagy vanília, se málnából vagy vaníliából nyert aroma.

Ehelyett tartalmaz hibiszkuszt, almát, édes szederlevelet, narancshéjat, csipkebogyót, vanília ízű természetes aromát, citromhéjat, málna ízű természetes aromát, szedret, epret, áfonyát és feketebodzát. Az igazságszolgáltatáshoz egy német fogyasztóvédelmi szervezet fordult a szerintük megtévesztő csomagolás miatt.

A bírák arra a megállapításra jutottak, hogy előfordulhat, hogy az összetevők listája - hiába pontos és teljes - nem alkalmas arra, hogy korrigálja a csomagolás által sugalmazott téves vagy bizonytalan benyomást, ezért az ilyet sugalmazó csomagolás alkalmas a fogyasztó megtévesztésére.

Ennek alapján viszont az illetékes tagállami, jelen esetben a német hatóságoknak kell megvizsgálniuk, hogy az adott termék valóban megtéveszti-e a fogyasztókat. Ezzel gyakorlatilag a luxembourgi bírák lefektették az értékelési szempontokat, de a konkrét döntést visszautalták a német bíróságnak.