Vesztegetés és csalás a Budapest Airportnál

2015.07.24. 10:59

A Zóna taxi vezetője 11 millió forinttal fizette le a Budapest Airport jogi igazgatóját és helyettesét, hogy segítsék a cégüket a 2006-os reptéri taxis pályázaton - derül ki a fővárosi főügyészség vádiratából, amelyet most adtak be öt emberrel szemben. A vád vesztegetés és csalás.

A Zóna már a pályázat kiírása előtt is taxizott a reptéren, ami elég jó pénzt hozott, így mindenképpen nyerni akartak a kiírt pályázaton. A győzelmet pedig nem bízták a véletlenre, egy ügyvéd közreműködésével 11 milló forintot adtak a Budapest Airport jogi igazgatójának és a jogi előadónak, aki egyébként korábban a BKV jogi igazgatója is volt. Ők a pénzért cserébe belső információkkal, segédanyagokkal tájékoztatták a Zóna vezetőjét a többi ajánlat tartalmáról, illetve a belső megbeszélésekről.

A kapcsolat pedig nem ért véget azzal, hogy a Zóna nyert. A vád szerint, a szerződés megkötése után a jogi vezető és helyettese további pénzért vállalták azt is, hogy a céget segítik abban is, hogy ne kelljen kifizetnie azt a szolgáltatási díjat, amire szerződött, a reptér kárára módosították a szerződést. Az meg már csak hab volt a tortán, amikor kiderült, hogy a Zóna egyik taxisa még ezek után is rendszeresen kevesebb fuvart jelentett a reptérnek, mint amennyit valóban teljesített.

A csalással a vádlottak 2006-2010 között összesen mintegy 500 millió forint kárt okoztak a Budapest Airport Zrt-nek. A vádban szereplő bűncselekmények törvény szerinti büntetési tétele öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés. A vádlottak szabadlábon védekeznek.