Prostik, túlszámlázás, 12 milliós kenőpénz

2013.03.03. 10:48 Módosítva: 2013.03.03. 10:48

Tizenkét vádlott ellen indul szerdán büntetőper a Fővárosi Törvényszéken a repülőtéri vesztegetések ügyében. Az ügyészség szerint a cégvezetők a 2000-es évek végén kenőpénzért cserébe ügyvédi irodáknak gyártottak számlákat.

A vád szerint Sz. György, a Budapest Airport Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtér Üzemeltető Zrt. jogi előadója és közvetlen felettese R. V. Krisztina jogi igazgató 2007 végén, 2008 elején elhatározta, hogy a megbízási szerződések alapján ügyvédi irodáknak kifizetendő összegekből jogtalan előnyt kérnek. Ezért a jogi igazgató a jogi előadó közreműködésével olyan ügyvédi irodák megbízásáról döntött, amelyek tagjai hajlandóak voltak arra, hogy a megbízási díjként kifizetett összeg egy részét visszaadják.

A vád szerint a két megvádolt repülőtéri dolgozó a megbízási díj 5-10 százalékára tartott igényt, de e mellett gyakran az ügyvédi irodák által kiállítandó számlák végösszegét is megemelték a kenőpénz egy részével. A két vádlott megszegte munkaszerződését és megsértette a cég gazdasági érdekeit.

A vád szerint a kenőpénzt Sz. György vette át az ügyvédektől és egy részét továbbadta R. V. Krisztinának. Sz. György a Budapest Airport Zrt-vel szerződéses kapcsolatban álló ügyvédekkel éreztette, hogy ha nem hajlandóak a megbízási díj egy részét a számunkra visszafizetni, a jövőben nem, vagy csak kisebb mértékben fognak megbízásokat kapni. Az ügyészség hét ügyvédet is megvádolt.

Egy másik vádpont szerint Sz. György 2009 májusában már a BKV Zrt. jogi igazgatójaként a szerződés-nyilvántartó rendszer beszerzésével kapcsolatban is jogtalan előnyre tett szert. Megállapodott F. Zsolttal, a közlekedési vállalat informatikai igazgatójával, hogy ha segíti a szerződés létrejöttét, a megszerzendő jogtalan előnyből részesül.

Sz. György 2009 nyarán felvette a kapcsolatot egy Kft. ügyvezetőjével, a szerződés-nyilvántartó rendszer megvalósítására irányuló vállalkozói szerződést 2009 augusztusában írták alá, a végleges vállalkozói díj 28 millió forint volt, melyből Sz. György 11,8 millió forintra tartott igényt. Sz. György sürgetésére F. Zsolt visszadátumozva írta alá a teljesítési jegyzőkönyvet, annak ellenére, hogy a vállalkozási szerződésben foglaltakat a cég még csak részben teljesítette.

A nyomozók a kenőpénz átadásakor érték tetten Sz. Györgyöt egy óbudai mélygarázsban 2009. december 4-én. Aznap a rendőrség a BKV Akácfa utcai székházában házkutatást tartott az informatikai szerződés miatt. F. Zsolt informatikai igazgató ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki és február 3-án fogták el Szegeden. Sajtóhírek szerint Sz. György az eljárás során azzal védekezett, hogy a parkolóban átvett 12 millió forint csak egy baráti kölcsön volt.

Három éve Túros András, a nyomozást akkor végző Repülőtéri Rendőri Igazgatóság igazgatóhelyettese azt nyilatkozta az egyik napilapban, hogy "a feljelentő nem valamelyik pályázat vesztese volt, még csak közvetlenül nem is állt kapcsolatban a BA Zrt.-vel. Voltak ismerősei a repülőtéren, tőlük hallotta, hogy mi történik ott, és ezen annyira felháborodott, hogy a nevét is vállalva feljelentést tett nálunk". A nyomozóknak azért lettek gyanúsak a szerződések, mert a hasonló tartalmú korábbi megállapodásokhoz képest lényegesen nagyobb összegről szóltak, és a teljesítést követően soron kívül, szinte azonnal fizetni kellett.

A BA Zrt.-vel kapcsolatban több másik büntetőeljárás is indult, például azért, mert Sz. György és R. V. Krisztina jogtalan haszonszerzés céljából valótlan fuvaradatokkal, szerződésmódosításokkal megtévesztette a Zrt. vezetését a repülőtéri taxis szállítási szerződéssel kapcsolatban 2006 és 2010 között, így abban az időszakban a cégnek sok száz millió forintos kárt okoztak. V. István vállalkozó, az azóta már megszűnt Zóna Taxi vezérigazgatója korábban elmondta, hogy volt nála házkutatás az Sz. György és társai ellen vesztegetés miatt folyó nyomozás ügyében.

Ennek az eljárásnak az adatai szerint már a 2006-os taxipályázat elnyerése érdekében és később is több alkalommal megvesztegették a BA Zrt. önálló intézkedésre jogosult dolgozóit, hogy azok kötelezettségüket megszegve jogtalan haszonhoz juttassák a V. István által irányított repülőtéri személyszállító társaságot. Sajtóhírek szerint V. István megrendelésére örömlányok szórakoztatták egy budai hotelban a BA egyes vezetőit 2009 nyarán.

Egy másik eljárásban 2011 őszén Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést a BA Zrt. privatizációja ügyében hivatali visszaélés, hűtlen és hanyag kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Budai Gyula szerint a magyar államot körülbelül 85 millió euró (mai árfolyamon számítva 24 milliárd forint) kár érte. A Fővárosi Főügyészség a feljelentést akkor elutasította, és egyúttal jelezte, hogy a kormánybiztos által felvetett ügyek egy részében a BRFK már nyomoz.