A görög parlament előtt a mentőcsomag

2015.08.13. 15:39

A görög parlament pénzügyi bizottsága csütörtök reggel megkezdte az uniós pénzügyi mentőcsomag tárgyalását, de az még bizonytalan, hogy a plenáris ülés mikor kezdődhet el. Athénban arra számítanak, hogy a parlament plenáris ülése az esti órákban kezdődhet meg, és legkorábban pénteken hajnalban kerülhet sor a névszerinti szavazásra - írja az MTI.

Evklidisz Cakalotosz pénzügyminiszter figyelmeztette a pénzügyi bizottság tagjait, hogy semmilyen késlekedés nem engedhető meg, mert péntek délutánig az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja, az Eurócsoport elé kell terjesztenie a parlament által jóváhagyott segélycsomagot és a hozzá kapcsolódó takarékossági intézkedés-csomagot. A mentőcsomagot hét euróövezeti tagország parlamentjének, köztük a német Bundestagnak is jóvá kell hagynia.

Ez feltétele annak, hogy Athén hozzájusson a harmadik, ezúttal három éves 83-86 milliárd eurós hitelhez, amely nélkül Görögország fizetésképtelenné válna, és várhatóan már az augusztus 20-án esedékes 3,2 milliárd eurós hitelrészletet sem tudná törleszteni az Európai Központi Banknak.

A kormányzó Sziriza párt baloldala ellenzi a megállapodást, de a kormány az ellenzék szavazataival bizonyára többséget kap. Az állami alkalmazottak szakszervezete és a kommunista Pame szakszervezet csütörtök estére tüntetést hirdetett meg a megszorító intézkedések ellen.