Jó sok állami földet eladna a kormány

2015.08.18. 08:51

Eladná a kormány az állami földek közel 10 százalékát úgy, hogy aztán 20 évig ne lehessen eladni senkinek. A Napi Gazdaság azt írja, hogy a kormány kedden már tárgyalhat is a földművelésügyi miniszter javaslatáról, ami szerint

  • piaci áron,
  • árveréssel, vagy 10 hektár alatt pályázatokon keresztül
  • 20 éves elidegenítési tilalommal

adnának el 400 ezer hektárt a gazdáknak. A földekért a javaslat szerint az azoktól legfeljebb 20 kilométerre élő vagy gazdálkodó gazdák indulhatnak majd, a kormány pedig főleg az „kisebb, ám életképes családi gazdaságokat” akarja helyzetbe hozni.

Bár a bérlőknek a törvény szerint elővásárlási joga van, csak akkor kaphatnak majd földet, ha ők ajánlják a legtöbbet az árverésen.

Ha végül nem az aktuális bérlőhöz kerül majd a föld, de mondjuk már komolyabban befektetett a területen, mondjuk már vetett vagy ültetett dolgokat, a Nemzeti Földalapkezelő egy bizonyos százalékig megtérítené a beruházást, bár azt nem tudni, mekkoráig. Ha viszont a bérlő nyer, a befektetését beszámítják a vételárba.

A 20 éves eladási tilalomra a javaslat szerint azért van szükség, hogy távol tartsák a spekulánsokat. Így a földek legfeljebb öröklés útján kerülhetnek majd új tulajdonoshoz, minden más esetben visszakerül a földalaphoz.