Nem Kínától, Lengyelországtól kell félnünk?

2015.08.24. 13:18

420 ezer milliárd forintnyi pénzt, a magyar GDP csaknem tizennégyszeresét vonták ki 13 hónap alatt a feltörekvő piacokról. Ez a duplája annak, mint amennyit 2007–2008-ban láttunk, figyelmeztet az Alapblognak adott interjújában a Magyarországot szintén a feltörekvő piacok közé soroló holland befektető és portfóliókezelő, Maarten-Jan Bakkum.

Az NN Investment Partners vezető stratégája szerint a Kína–Ázsia–Dél-Amerika problémakör további mélyülése egyelőre kevésbé fogja érinteni a mi térségünket, mint mondjuk Törökországot, Koreát vagy éppen Oroszországot, de minket sem kerülhet el a tőkepiacok szélsőséges esése. És nem is elsősorban Kína, hanem Lengyelország miatt.

Maarten-Jan Bakkum szerint a lengyel nacionalista-konzervatívok várható október végi hatalomra jutása láncreakciót indíthat el: egész Közép-Európából beindulhat a keményebb tőkekivonás; a helyi fizetőeszközök, beleértve a forintot is, erőteljesebb lejtmenetbe kerülhetnek.

Szerinte a Jog és Igazság Pártja (Kaczyński) nacionalista politikájának felülkerekedésétől erősen tarthatunk, mert annak közvetve-közvetlenül az eddigi következetes szabad piaci hozzáállás felülvizsgálata lesz a következménye. A dominóhatás kiszámíthatatlan, megjósolható viszont, hogy egy ilyen lengyelországi fordulat tényleg komolyan ki fog sugározni az egész régióra, annak piaci megítélésére.   

A befektető úgy vélte, hogy a kelet- és közép-európai országok nagyon hasonló tulajdonságokat mutatnak fel, mint a latin-amerikai vagy ázsiai államok többsége. Például Magyarország a Keletre fordulásával és bizonyos, a külföldi befektetőket hátrányosan érintő lépéseivel is aggodalmakat keltett. Újabban pedig Lengyelország politikailag sokkal kiszámíthatatlanabb lett, mint bármely nyugat-európai EU-tagállam.

A feltörekvő piacokat érintő tőkekivonásnak komoly hatása lehet Közép-Európára nézve, egyebek között azért, mert a „Kína-szindróma” mélyülése nagy mértékű lassulást okozhat a német gazdaságban, azon keresztül pedig az egész európai gazdaságra is hatással lehet. Közép-Európára vonatkoztatva azt mutatják a számok, hogy nem megy oda új tőke.  • Hírek
  • Hírek