30 millió forintra büntették a Főgázt

2015.09.04. 14:29

Kétszer 15 millió forintra büntette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a központi gázszolgáltató Főgázt, amiért az úgy venné át az E.On és a GDF Suez magyar ágának fogyasztóit, hogy közben nem adott le üzleti tervet a folytatásra nézve. A két cégtől összesen nagyjából 1,3 millió ügyfelet átvevő Főgáznak legkésőbb augusztus 13-áig kellett volna többszöri felszólítás után beadnia az üzleti tervet, ez azonban mostanáig sem történt meg.

A Főgáz, amely éppen most vásárolta fel eddig nem nyilvános összegért a GDF Suez magyar gázszolgáltatót, kötelezettséget vállalt, hogy részletes üzleti tervvel bizonyítja az MEKH felé: képes garantálni a többi szolgáltatótól átvett fogyasztók millióinak ellátásbiztonságát. A határidő a nyáron járt le, de a Főgáz nemcsak, hogy nem juttatta el a hivatalnak az üzleti tervet, hosszabbítást sem kért, és a felszólításokra sem reagált semmit. Ezért a MEKH most egyenként 15 millió, összesen tehát 30 millió forintos büntetéssel sújtja a szolgáltatót kötelezettségszegés miatt.

Az indoklás szerint bár a Főgáz hanyagsága közvetlen hatással nem bír a földgáz-piaci viszonyokra, a hivatal szerint „a felhasználók ellátásbiztonsága szempontjából beláthatatlan mértékű káros hatással lehet”. A MEKH-nek ugyanis az üzleti terv alapján ellenőrizné, hogy a szolgáltató rendelkezik-e a megfelelő gázforrásokkal és a pénzügyi helyzete lehetővé teszi-e az ügyfelek stabil ellátását középtávon. Az ellátásbiztonságon kívül persze más kétségek is felmerülhetnek az összes szolgáltató egyetlen, állami ernyő alá vonásával kapcsolatban, ezeket korábbi cikkünkben tárgyaltuk részletesen. 

A most kiszabott 30 milliós büntetéssel szemben a Főgáz nem fellebbezhet, és 15 napon belül be kell fizetniük. Az állami rezsiholding létrehozásakor az MFB alá tartozó ENKSZ-t, amely a Főgázt is irányítja, egymilliárdos alaptőkével és 14 milliárdos tőketartalékkal hozták létre, valószínűleg ebből az összegből futni fogja a 30 milliós tételre is.