Visszaesett az ipar teljesítménye júliusban

2015.09.14. 09:58

2015 júliusában az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, derül ki a KSH legfrissebb becsléséből, ami egyébként megegyezik az első becsléssel. Júniushoz képest az ipar teljesítménye 0,7 százalékkal csökkent, tehát folytatódik a visszaesés, ami az ipart júniusban májushoz képest jellemezte. 

 A termelés 2015 első hét hónapjában 6,7százalékkal volt erősebb az előző év azonos időszakinál.   (A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel.)

Az ipari export éves szinten 4,6 százalékkal emelkedett. Ezen belül két feldolgozóipari alág teljesítménye volt jelentős:

  • A feldolgozóipari export több mint felét képviselő két alág közül a mintegy 40 százalékkal részesedő járműgyártás kivitele 11,9 százalékkal nőtt.
  • A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 13 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci forgalma 1,8 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi forgalma 1,5 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban, ezen belül a feldolgozóiparé 5,6 százalékkal. 2014 júliusához képest az ipar legfontosabb ágai közül a feldolgozóipar termelés 4,3 százalékkal nőtt, az elenyésző súlyú bányászaté 6,8 százalékkal csökkent, az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása lényegében nem változott.