Hazudik a hatóság az aranybotrányban a Napi.hu szerint

D MTZ20150408011
2015.09.17. 08:00
A hazai élvonalbeli fociból is ismert Bíró Péter cége, a Kézizálog nagyjából 30 milliárdos nagyságrendben sózhatott el aranyként trombitarezet, és ez nem tűnt fel senkinek évekig. A Napi.hu szerint hiába állítja az állami hatóság, hogy soha nem hitelesítette a cég aranyait, ez hazugság, és most bemutattak több állami hitelesítés eredményéről dokumentumokat is.

A Kézizálog Zrt. egy sereg embert és céget vert át azzal, hogy iszonyatos mennyiségben, nagyjából 30 milliárd forintért adott el nekik trombitarezet aranyként.

Az aranyat akkor lehet adni-venni, ha előtte hitelesíttetik. A kulcsszereplő állami hatóság, a hosszú nevű Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság (Nehiti) eddig végig azt állította, hogy soha nem végeztek semmilyen aranytömb vagy aranytárgy-hitelesítést a Kézizálognak.

A Napi.hu szerint ez egyszerűen nem igaz, hiszen szerintük rengetegszer hitelesítették a cég aranyát, csak 2012-ben legalább hét alkalommal vizsgálták őket. Ezekről két dokumentumot mellékeltek is a cikkhez. Az áprilisban hiteleített eredmények szerint 7-7 fúrt aranymintát vizsgáltak a cégnek - majd adtak ki ezekről vizsgálati eredményt. A lapnál látható jegyzőkönyvek szerint mindössze három mintáról derült ki az, hogy "inhomogén", a többit rendben találták.

Egy hete megkérdezték az állami hatóságot is, hogy mi a helyzet akkor ezekkel a nagyon is eredetinek tűnő, hivatalos pecséttel ellátott, formailag rendben lévő tanúsítványokkal. De a Nehiti egy hete nem akar nekik erről semmit válaszolni. 

30 milliárdot kaszált a pápai és a szombathelyi foci volt tulaja

30 milliárd forint óriási nagyságrend, márpedig a Kézizálog úgy néz ki, hogy ennyiért sózott bankokra és milliárdos magánszemélyekre hamisított, trombitarézből öntött, aranynak látszó rudakat. Ami több száz kilogramm, ennyit elszórni igazán ügyes csalóra, vagy mondjuk sok beavatott tettestársra vall.

Az aranyhamisítás akkor bukott ki, amikor épp átvilágítottak egy felszámolás alá vont takarékszövetkezetet. A takarék 600 milliós hitelt nyújtott a Kézizálognak aranyfedezet mellett.

A Kézizálog tulajdonosa Bíró Péter ráadásul bankokat is rászedett, ráadásul a legnagyobbak közül többet is. A kérdés, hogy ez hogyan sikerülhetett.

Pancserek vagy bűntársak

Bíróék rengeteg bankra is rá tudtak sózni aranyat, ami külön durva, hiszen a bankoknál az árufedezet mellett folyósított hitel gyakori, de ennek szigorú eljárásrendje van.

Ahogy a banki becsüs egy lakáshitel folyósítása előtt is kimegy és szétnéz az ingatlanban, a bankok itt is gondosan meg kell nézzék, hogy mire adnak pénzt. Az áru lehetett volna bármi más, mondjuk kukorica vagy búza, teljesen mindegy, a lényeg, hogy a fedezet mennyiségét és minőségét, vagy egyáltalán a meglétét és a valódiságát ellenőrizni szokták. Sőt, a bank ilyenkor általában nem csak átveszi, le is plombáltatja az árut, nehogy utólag meglopják.

Szóval a több milliárdos értékű pocsék rézből öntött fedezet befogadása minimum az összes bankbiztonsági előírás megszegésével történhetett, de a részletek azért még nem világosak. Például simán lehet, hogy a szóban forgó bankok egy része nem is aranyfedezet mellett folyósított hitelt Bíró cégének, a zálogcégnek ugyanis más komolyabb értéktárgyai is lehettek.

A Kézizálog Zrt. banki tartozása (2015. május 12-én)
Hitelintézet Devizanem Állomány (millió Ft)
K&H forint 2 500,0
Raiffeisen forint 3 505,9
OTP forint 2 251,0
CIB forint 1 485,7
CIB euró 3 551,7
UniCredit forint 160,3
UniCredit forint 3 230,0
Széchenyi forint 325,0
Széchenyi euró 266,3
Sberbank forint 1 912,0
Commerzbank euró 1 635,0
Forrás: e-beszámoló

Több érintett bankot is kerestünk, hogy kommentálják az esetet. A CIB Bank banktitok miatt csak általánosságban annyit közölte, hogy neki a biztosíték a zálogházaknak az ügyfelei felé fennálló követelései jelentik - tehát nem az arany.

Kötvénnyel is trükközhetett

Nem kevésbé érdekes a Kézizálog által piacra dobott kötvények (Lombard Bond) háttere sem. A két sorozatban, 10 milliárd forintos keretösszegben kiadott kötvényeket ugyanis BB+ besorolással adták el, a céget a Creditreform vizsgálta meg, a kötvény forgalmazását pedig ismert pénzintézetek intézték.

Bíró többek közt ilyen kötvényekkel fizetett egy szállodáért egy magyar üzletembernek, majd azt a „zálogfőnök” azonnal készpénzért tovább is adta. A pórul járt volt tulajdonos most joggal kérdezheti: miként minősítették a Kézizálogot?

Nem tudni, hogy elraktak-e 200 kilónyit

A Napi.hu szerint ráadásul már hónapok óta ül az állami hatóság mintegy két mázsányi, a Kézizálogtól lefoglalt aranynak látszó holmin.

Ha az arany, akkor nagyjából két milliárd forintos értéket képvisel, csak a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság valamiért erről sem mondja el, hogy arany-e vagy sem. Vagy hogy egyáltalán ezzel mi a helyzet.