Varga: Nem érint minket a dízelbotrány

2015.09.29. 08:23

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem függesztené fel a dízelbotrányban érintett márkák kereskedését Magyarországon. "A kormány legfontosabb célja az autóipari munkahelyek megtartása, és annak a stabilitásnak a megőrzése, amelyet az autóipar ad Magyarországon" - mondta hétfőn az M1-en, írja az MTI.

Varga azt mondta, már múlt héten felvették a kapcsolatot a legfontosabb gyártókkal, de most egyelőre "meg kell várni a vizsgálatok és szankciók eredményét, fel kell térképezni kit és milyen mértékben érint a botrány, és csak ezután kell döntéseket hozni". Varga azt mondta, hogy az eddigi információk szerint 

olyan motorok készülnek Magyarországon, amelyek nem érintettek a botrányban.

Ez azért is fontos, mert Magyarországon az ipari termelés több mint 22 százalékát adja az autógyártás, és a magyar export 13 százalékát biztosítja. Ebből 8,7 az Audinak köszönhető. A 2 millió itthon legyártott Audi-motorból 800 ezer dízel, ha a fenti adatokkal számolunk, akkor ez azt jelenti, hogy a magyar kivitel 2 százalékát érintheti érzékenyen a botrány, ha mégis kiderül, hogy nincs minden rendben a motorokkal.

Varga a nemzetgazdasági tárcánál ugyancsak hétfőn bejelentett államtitkár-cserékről is beszélt. Elmondta: egyrészt van olyan államtitkár - Orbán Gábor korábbi, pénzügypolitikáért felelős államtitkár - aki jelezte, hogy a magánszférában kíván tovább dolgozni, másrészt egyes területeken korszakhatárhoz érkeztek. Varga azt mondta, hogy:

  • Glattfelder Béla azt vállalata, hogy a 2014-es partnerségi megállapodás, az európai uniós operatív programok kialakításában vesz részt, és "ezt jól csinálta, hiszen elértük azt, hogy Brüsszel a korábbinál jóval nagyobb összeget biztosít majd iparfejlesztésre".
  • Czomba Sándor az elmúlt években a munkaügyi szabályok megváltoztatásán, rugalmasabbá tételén dolgozott, ez a munka is a végére ért, hiszen a Munka törvénykönyvét újraszabályozták, a Munkahelyvédelmi akció elindult, a foglalkoztatás nő, de ez az államtitkárság a jövőben a szakképzésre fog koncentrálni, amihez új államtitkárra van szükség.
  • Tállai András a jövőben miniszterhelyettesként fogja felügyelni az adóügyeket, a Nemzetgazdasági Minisztériumon belül létrejövő önálló adóügyi államtitkárság vezetőjeként, emellett pedig parlamenti államtitkár marad. Varga szerint a NAV-nál is korszakhatárhoz érkeztek az elmúlt hónapok átvilágítása után, Tállai András pedig rendelkezik mindazon szakmai tapasztalatokkal, amely alkalmassá teszi őt az átalakítás és a későbbi működés felügyeletére.