Megint itt vannak a telefonkönyves csalók

2015.10.21. 10:47

Évek óta folyamatosan futtatja az átverést a Telefonkönyv Magyarország Kft.. Az Indexen és Tékozló Homáron is többször írtunk róluk, de a módszer alternatív sikersztori lehet, ha ilyen régóta fut. A tulajdonos, Herczeg Attila Levente előző cége ellen ugyanis már 2009-ben is eljárás indult. A GVH most is megbüntette őket 4,76 millió forintra, de azért csak ennyire, mert a bevallott árbevételükkel arányosnak kell lennie a büntetésnek. 

A módszer halálosan primitív, a cég egy számlalevélnek tűnő papírt küldözget főleg kisebb cégeknek, amivel igazából az adataik történő megjelenítését ajánlja egy "online telefonkönyvben". Aki valaha használta már az internetet, az azonnal felismeri, hogy ilyesmire semmi szüksége nincs, és soha nem is egyezett volna bele bármi ilyesmi szerződésbe.

Igen ám, de telefonon is zaklatták az áldozataikat, évekkel vagy hónapokkal ezelőtti szóbeli megállapodásra hivatkozva. Tuti trükként pedig perrel és jogászokkal fenyegették a kiszemelt cégeket, akik közül sok kis cég megriadva ettől, inkább fizetett havi pár tízezer forintot.

Kattintson a képre a teljes levélért!
Kattintson a képre a teljes levélért!

A számlák ráadásul gyakran nagyon hasonlítottak a T-csoport számláira, sokan ezért olvasás nélkül is kifizethették az egészet.  Igaz hátul, apróbetűvel ott volt rajta, hogy a fizetés önkéntes. De ráírtak még ügyfélszámot, fizetési határidőt, szerződésre hivatkoztak, mintha tényleg lett volna bármi szerződésük az áldozattal.

A cégnek egy gmail-es mail-címe van, egyetlen tulajdonosa és egyben ügyvezetője egy, a főváros VIII. kerületében lakó magánszemély, az 1960-as születésű Herczeg Attila Levente, tavaly kis híján 50 milliós árbevételt vallott be ez a cége. Korábban kerestük az üzleti modell felől érdeklődni, de a telefonkönyves cég telefonon sosem volt elérhető, és írásbeli megkeresésünkre se reagált Herczeg Attila.

A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a cég vállalta, hogy az átvertek közül azoknak visszafizeti a pénzét, akik ezt külön kérik tőlük. Emellett a GVH még figyelmeztetett mindenkit, hogy legyenek szívesek elolvasni minden ilyen szerződésszerű dolgot az elejétől a végéig, sok hasonló megtévesztésben utazó cég van már nálunk, az utazási ajánlatos cégektől a rákgyógyszeres üzletemberekig.