Elmondta a Tesla, hol épít gyárat

000 Hkg10172179
2015.10.23. 20:20

A Tesla két éven belül megkezdheti az autógyártást Kínában - jelentette ki Elon Musk. A cég vezére hozzátette, a helyi gyártásnak köszönhetően az eladási áraik harmadával csökkenhetnek majd - írja a Portfolio.hu.

A kínai gyártásról szóló tárgyalások már előrehaladott állapotban vannak a helyi vezetéssel és valószínű, hogy a Tesla egy kínai partnerrel közösen kezdheti majd meg a termelést. Utóbbira azért van szükség, mert a szabályozás értelmében külföldi autógyártók csak abban az esetben termelhetnek Kínában, hogyha azt egy belföldi szereplővel karöltve, vegyesvállalat formájában teszik.

A Kínában történő gyártásnak több előnye is lehet:

  • A Tesla megúszná a vámokat, az adókat és a logisztikai költségek jelentős részét, így nagyjából harmadával csökkenthetné a járműveinek értékesítési árát (egy Model S durván 106 ezer dollárnak megfelelő jüanba kerül).
  • Abban az esetben, hogyha kínai vállalat is részt venne a gyártásban és az értékesítésben, ennek eredményeként pedig profitja származna belőle, a helyi vezetés is barátságosabban viszonyulhatna az amerikaiakhoz.

A Teslának nagy szüksége lenne arra, hogy sikeresen működjön a világ legnagyobb autópiacán, ahol idén eddig csupán 3 025 darab járművüket tudták értékesíteni. Elon Musk szerint 2030-ra a világon gyártott járművek több mint a fele elektromos meghajtású lesz és a globális értékesítésen belül Kína jelenti majd a legnagyobb piacot.

Szeptember végén lezajlott a Tesla Motors első európai autógyárának hivatalos megnyitója a hollandiai Tilburgban. A terjeszkedésre nagy szükség volt, hiszen az amerikai elektromosautó-gyártó második legfontosabb piaca Európa, a helyi gyártás pedig lerövidíti a szállítási időt. A Financial Timesnak adott interjújában korábban azt mondta, van tér a növekedéshez és a bővítéshez. Valószínűleg már a jövő év elején elkezdhetik keresni az újabb gyártóhelyszíneket Európában.