Mostantól állami vezetők hozzátartozói is indulhatnak közbeszerzéseken

2015.12.01. 21:18

Hétfőn beadták, kedden pedig már el is fogadta a parlament a NAV-átalakításáról szóló törvényjavaslatot, a törvénybe csempészett apróságok kiszúrására így még a képviselőknek sem volt túl sok ideje. Pedig sok lényeges változást rejt a szöveg, köztük olyanokat is, amelyeknek valójában nem sok közük van a hivatal átalakításához. Ilyen például az, amelyről az átlátszó.hu számolt be elsőként: mostantól állami vezetők hozzátartozói is elindulhatnak közbeszerzéseken.

tiborcz-istván
Fotó: Orbán Viktor

Ki számít hozzátartozónak?

A polgári törvénykönyv szerint hozzátartozónak számít egyrészt a közeli hozzátartozó, vagyis a házastárs, az egyenesági rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér. De hozzátartozó az is, aki nem közvetlen hozzátartozó, ilyen az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa is.

Az eddigi, egy hónapja bevezetett közbeszerzési törvény nem tette lehetővé, hogy különböző közjogi méltóságok, állami vezetők, illetve hozzátartozóik közbeszerzéseken induljanak. Nem pályázhattak például Áder János, Orbán Viktor, Kövér László, Semjén Zsolt, illetve hozzátartozóik cégei, de a Kúria elnökének, egy miniszternek, a legfőbb ügyésznek, az Alkotmánybíróság elnökének, a Közbeszerzési Hatóság elnökének és az ÁSZ elnökének, a KSH, a GVH és a NAV elnökeinek és hozzátartozóiknak a cégei sem. Tiltották az összeférhetetlenségről szóló szabályok.

Csakhogy most átírták ezeket a szabályokat:

a tiltás csak azokra a hozzátartozókra vonatkozik, akik az állami vezetőkkel közös háztartásban élnek.

Vagyis azok, akik külön háztartásban élnek, mostantól már nyugodtan indulhatnak állami közbeszerzéseken. Sőt valójában nem is mostantól, az új szabályok ugyanis november 1-től, vagyis visszamenőleges hatállyal lépnek életbe.

Ezzel párhuzamosan egyébként kibővítik azoknak az állami vezetőknek a listáját, akiknél felmerül az összeférhetetlenség - nem indulhat majd többek közt az MNB-elnöke, az Energiahivatal elnöke, az NVI vezetője és a kormánytagok sem - a hozzátartozóikkal viszont megengedő a törvény: ha nem egy háztartásban élnek, indulhatnak közbeszerzésen.

De nem csak az állami hivatalok vezetőinek hozzátartozói nyerhetik majd ezután sorra a közbeszerzéseket. Hanem azok rokonai is, akik a közbeszerzés kiírásában, előkészítésében, lebonyolításában részt vesznek.

Eddig a közbeszerzési törvény kizárta az eljárást lebonyolító szervezetek vezetőinek, felügyelőbizottsági tagjainak, tulajdonosainak hozzátartozóit. És eltiltotta az eljárástól azokat a közbeszerzési biztosokat is, akiknek a hozzátartozója valamilyen módon érdekelt a közbeszerzésnél érintett cégben. A mostani változtatással önmagában a rokoni szálak már nem jelentenek majd akadályt.

A törvényjavaslatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtotta be hétfőn, az Országgyűlés 119 igen szavazat és 69 nem szavazattal engedte át, a fideszes és KDNP-s képviselők mellett a Demokratikus Koalíció képviselői és Fodor Gábor liberális képviselő is igennel szavazott.

Felhívtuk a Liberálisokat, hogy miért szavazta meg Fodor az egy nap alatt keresztülvert törvényjavaslatot, azt mondták, hogy tévedésből, a képviselő valójában nemet akart nyomni. A DK-t is kerestük, későbbre ígértek választ.