Megtalálták Magyarország legrejtélyesebb adózóját

2015.12.09. 21:02

Szerda délelőtt írtunk Magyarország legrejtélyesebb adózójáról, ami 62 milliárd forintnyi társasági adóval tömte ki az államot. A Költségvetési Felelősségi Intézet először arra figyelt fel, hogy idén jóval több társasági adó folyt be, mint azzal a kormány korábban számolt, ezért kikérték a társasági adóbevallások adatait.

Ekkor derült ki, hogy az extra bevétel legnagyobb része nem sok kicsi adózótól, hanem egy nagytól származik, amely teljesen külföldi tulajdonban van, és amely 0, azaz nulla, embert foglalkoztat. Ezután mindenki azt kezdte keresni, találgatni, hogy melyik cégről lehet szó, hiszen az összeg alapján valószínűnek tűnt, hogy a cég a legnagyobbak közül lehet valamelyik, illetve az is felmerült, hogy esetleg több évnyi adóhátralékot törleszthetett valaki.

Hvg.hu aztán a cégadatbázisból kiderítette, hogy a General Electric egyik leánya, a GE Infrastructure Central & Eastern Europe Holding Kft. állhat a háttérben. Itt ugyanis tavaly történt egy 62,8 milliárdos társaságiadó-fizetés, 330,4 milliárd forint eredmény után fizetett ennyit. És ez a cég 0 főt foglalkoztat.

A lap megkereste a GE-t is, ahol elmondták, a háttérben egy cégcsoporton belüli tranzakció áll, a GE Hungary ugyanis 330 milliárd forintnyi pénzeszközt véglegesen átadott a GE Infrastructure Central & Eastern Europe Holding Kft.-nek, a magyarországi konszolidált beszámoló anyavállalatának. Az összeget pedig le kellett adózni.