Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Matolcsy fiából gyártulajdonos lett

2015.12.22. 15:37

Elég érdekes kis magyar családi sikertörténetet írt le a 444

  • Matolcsy György jegybankelnök fia megvett egy majdnem milliárdos bútorgyárat
  • Abból a pénzből, amit Matolcsy unokatestvérének bankjától kapott
  • amit a bank valószínűleg a Matolcsy által kitalált hitelprogramban kapott.

Kicsit kifejtve a történetet az történt, hogy Matolcsy Ádám cége, a Glamorous Kft. ősszel megvásárolta a veszprémi Balaton Bútorgyárat. A Glamorous egy 16 millió forintos jegyzett tőkéjű, úgy 10 embert foglalkoztató cég, ami fodrászszékeket és hasonlókat gyárt és forgalmaz. Ennek 80 százalékos tulajdonosa Matolcsy Ádám cége, a Magyar Stratégiai Zrt. 

A Balaton Bútor Zrt. viszont egy 100 munkavállalóval és  338 millió forint saját tőkével rendelkező cég, amit a Fotex nevű külföldi cég adott el ősszel egy "intézményi befektetőnek", mint most kiderült, Matolcsy kisvállalkozásának. 

Ahhoz, hogy a kishal lenyelje a nagyhalat, hitelre volt szükség, amit a Növekedési Hitelbank nyújtott. Ennek a vezetője Szemerey Tamás, a jegybankelnök unokatestvére. Szemereyvel az MNB elnöke jóban van, együtt hajózták végig a Kék Szalag verenyt Szemerey hajóján. A Növekedési Hitelbank amúgy bankjával egy másik Matolcsy rokon, Száraz István cégét, a New Wave Productions-t is mehitelezte, hogy az meg tudja vásárolni az Origo-t. 

Matolcsy Ádám a 444-nek azt mondta, az egyre több külföldi megrendelés miatt kellett bővíteniük a termelést, erre pedig az volt a legjobb megoldás, ha vesznek egy gyárat. Hogy mennyi hitelt kaptak ehhez, azt viszont nem árulta el. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?