János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harmincezer cég közt Matolcsy fiának is jutott az MNB-s növekedési hitelből

2016.01.06. 15:31

A növekedési hitelprogram első és második szakaszában összesen 31 ezer vállalkozás jutott kedvező finanszírozáshoz mintegy 2126 milliárd forint értékben, írja az MTI a Magyar Nemzeti Bank szerdai jelentése alapján. 2015 végével lezárult az nhp és az nhp plusz szerződéskötési időszaka, és idén januártól a növekedéstámogató program segíti a bankok visszatérését a piaci alapú hitelezésre.

Az nhp első szakaszában 701 milliárd, a második szakaszában és az nhp plusz keretében pedig 1425 milliárd forint összegben kötöttek szerződést mikro-, kis- és középvállalkozásokkal a bankok. Ezzel a rendelkezésre álló keretösszeg több mint 95 százalékát használták fel.

Az nhp két szakaszának köszönhetően a kkv-hitelállománynak tartós, évi 5-7 százalékos csökkenése nemcsak megállt, de 2015 harmadik negyedévében már 3,5 százalékos növekedésnek indult. Az MNB saját értékelése szerint az nhp hatására növekedett a beruházási aktivitás, emelkedett a foglalkoztatottság, javult a gazdasági teljesítmény. A jegybanknál úgy tartják, hogy a 2013-ban indult program alapvetően sikeres volt, viszont azt a célt nem érte el, hogy beindítsa a banki hitelezést, ezért egy idő után csak torzítja a piacot, az nhp+-ról viszont elismerik, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 

Érdekes eset a most lezárult hitelprogram történetéből Matolcsy György jegybankelnök gyártulajdonossá lett fiáé, aki mint a 444 kiderítette, az apja nevéhez köthető hitelprogram segítségével vásárolt meg egy milliárdos árbevételű bútorgyárat.

Az idei év elejétől a bankok piaci hitelezésre való átállását elősegítő növekedéstámogató program részeként indítja el az MNB az nhp harmadik, kivezető szakaszát. Az ebben meghirdetett 300-300 milliárd forintos keretösszeggel bíró két pillérében idén január 1-től december 30-ig lehet a hitelszerződéseket megkötni.

Az MNB a harmadik szakaszban is a korábbiakhoz hasonló módon biztosít refinanszírozást a hitelintézeteknek, amit azok már csak új beruházásokra hitelezhetnek tovább a kkv-knak. A második pillérben a forint refinanszírozási hitelhez - a hosszú lejáratú devizafinanszírozásban megfigyelhető piaci zavarok kezelése érdekében - egy piaci árazású csereügylet is kapcsolódik, ami lehetővé teszi, hogy a hitelintézetek devizában nyújtsanak hitelt a természetes devizafedezettel rendelkező kkv-k számára - hívta fel a figyelmet az MNB.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!