Rengeteg pénzt akar az USA a Volkswagentől

2016.01.05. 15:05

Beperelte az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma a Volkswagent, ami a megbuherált programú dízelmotoraival megszegte a légszennyezésről szóló Clean Air törvényt. Az egész dízelbotrány az Egyesült Államokban robbant ki, ahol a német cég 600 ezer, a megengedettnél jóval szennyezőbb és a hatóságokat átverő dízelautót adott el. 

A Reuters szerint a VW

a per végén akár 90 milliárd dolláros büntetést is kaphat, 

vagyis minden USA-ban eladott autó után 37 500 dollár (11 millió forint) bírságot is fizethet a cég. 

A per polgárjogi eljárás lesz, mert bár büntetőeljárás is zajlik a cég ellen csalás miatt, polgári peres ügyben sokkal egyszerűbb lesz annak bizonyítása, hogy a VW átverte a hatóságokat, mivel csak azt kell bizonyítani, hogy a csalás megtörtént, azt nem, hogy szándékos volt-e. A Reutersnek nyilatkozó jogász, a környezeti ügyekben több céget is védő Daniel Riesel szerint így ezt a pert a Volkswagen gyakorlatilag már el is vesztette, mert beismerte, hogy csalás történt. Legfeljebb annyit tud majd elérni a cég, hogy a maximális 90 milliárdnál kevesebb büntetést kelljen fizetnie. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla