Megszűnik a kéthetes jegybanki betét

2016.01.12. 15:32

Tovább tolja a magyar bankokat az állampapírvásárlás felé az MNB, és áprilistól megszünteti kéthetes betétet a jegybanknál, írja az MTI.

Az MNB a kéthetes kötvényből csinált kéthetes betétet nem olyan rég. A jegybank azért találta ki ezt a pénztrükköt, mert:

  • a kéthetes kötvényben parkoló külföldi pénzek sebezhetővé teszik az országot,
  • fizetni kell utána az alapkamatot, ami drága,
  • és jobb lenne, ha ennek a pénznek egy része inkább az állampapírpiacra menne.

A tervben volt logika piaci szakértők szerint, de egyáltalán nem volt kockázatmentes – főleg a forint árfolyama szempontjából. A Nomura elemzői egyébként épp múlt héten adták ki, hogy igen gyenge forintárfolyamot várnak az MNB-től.

Pontosabban nem teljesen szüntették meg a a kéthetes betétet, maximum ezer milliárd forint maradhatott ilyen formában, most pedig ezt is kivezetik. Az MNB kezében ezután hasonló eszközből a szintén nemrég létrehozott három hónapos betét marad.

A kéthetes betét fő igénybevevői a magyarországi bankok voltak, amelyek eddig azt a pénzt, amivel hirtelen nem tudtak mit csinálni, rövid időre berakták ilyen kéthetes betétbe. Most még egy kicsit megdrágítják ezt nekik, hátha többet hiteleznek inkább, vagy hátha több állampapírt vesznek akkor már. A három hónapos betét ugyanis nem értékpapír, nem számít jegybanki fedezetnek sem, és a lejárata pont hatszor hosszabb, mint eddig.

Az MNB most azt mondja, hogy ezzel a nagy átalakítási tervei egy időre véget értek a Portfolio tudósítása szerint.