Falra másznak a nyugdíjasok az Erzsébet-program netes regisztrációjától

2016.02.08. 16:55

Elvileg múlt hét csütörtök óta lehet jelentkezni az Erzsébet-programban meghirdetett, nagycsaládosoknak, nyugdíjasoknak és fogyatékossággal élőknek szóló üdülésekre, de a program Facebook-oldalán olvasható kommentek, és több olvasónk visszajelzései alapján is úgy tűnik, hogy a rendszer alig működik.

A leggyakoribb panaszok alapján úgy tűnik, hogy

  • bonyolult a belépés: a szerver sorba állítja a jelentkezőket, és 15 igénylő/perc sebességgel dolgozza fel az igényléseket. Az átlag igénylőszám 4000 körüli. Nagyjából percenként jön az értesítés, hogy "Hiba a szerverrel való kommunikáció közben".
  • Ha a belépés sikerül, még akkor sincs a pályázó biztonságban: többen számoltak be arról, hogy kidobta őket a rendszer, és így a sor végére kerültek.
  • A rendszer véletlenszerűen használja fel az adatokat (pl. átírja a születési dátumot, vagy szól, hogy nem jó az e-mail cím, még akkor is ha az már tíz éve használatban van).
  • A feltöltendő nyilatkozat csak a sikeres belépés után tölthető le, és kell hozzá két tanú aláírása is. Ez ugyanakkor már csak akkor derül ki, amikor a nyilatkozatot már feltöltötte a pályázó. Ha nincs hirtelen kéznél a két tanú, akkor baj van, de erre előre sehol nem hívják fel a figyelmet.
erzsi.png

Sok más panasz is előfordult ezeken kívül, és olyan kommentelők is vannak, akiknek gond nélkül ment a pályázás. Sokan azt is megjegyezték, hogy korábban sokkal egyszerűbben lehetett pályázni, egyeseknek pedig az a baja, hogy szerintük nem tisztességes a nyugdíjasokkal szemben, hogy csak a neten lehet pályázni, ráadásul ehhez nyomtatni és szkennelni is kell.

Az oldalt üzemeltető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál rákérdeztünk, hogy

  • miért van az, hogy ennyire túl van terhelve az online rendszer,
  • mi az oka annak, hogy ennyire nehéz a regisztráció,
  • és hogy miért csak online lehet regisztrálni.

A válaszokat közöljük, ha megkaptuk őket.