János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eddig 32 ezer brókerkárosult kért kártérítést

2016.02.10. 11:47

A korábban beadott igényekkel együtt már több mint 32 ezer károsult kérelmét vette nyilvántartásba a Quaestor és a Hungária kötvényesek kárrendezését végző Kárrendezési Alap, írja az MTI.

Azok a károsultak, akik még nem tették meg, jövő hétfőig nyújthatják be a Kárrendezési Alap honlapjáról letölthető űrlapon kárrendezési kérelmüket. A határidő jogvesztő, ezért annak elmulasztása esetén nincs lehetőség a kérelmek pótlására. A Quaestor-ügyfeleknek, akik korábban a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjához határidőben benyújtották kérelmüket, nincs teendőjük, az ő kérelmüket az új alap átvette.

A Kárrendezési Alap eddig összesen 293 Quaestor károsult és 331 Hungária károsult által beadott új kérelmet vett fel, a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjától átvettekkel együtt így összesen 32 395 igény vár elbírálásra. Az alapnál további 350-400 kérelem beadására számítanak február 15-ig.

A benyújtott kérelmek jogosságát március 31-ig vizsgálják. A megállapított összegek kifizetésének részleteiről az alap értesíti a  jogosultakat . A kárrendezés összegének meghatározásakor legfeljebb 30 millió forintot lehet alapul venni, amelyből le kell vonni a kibocsátó kötvényein 2008. január 1. óta elért hozam összegét.

A 2016. január 1-jén létrejött Kárrendezési Alap a Kárrendezési törvény alapján végzi a Quaestor- és Hungária-kötvényekre vonatkozó ügyletek kárrendezését.  Ha a hozam levonása után 3 millió forint feletti összeg marad, akkor a 3 millió feletti összegből lejön 11 százalék, majd a Beva által korábban kifizetett kártalanítási összeg. Ha a hozam levonása után 3 millió forint alatti összeg marad, akkor kizárólag a Beva által kártalanításként kifizetett összeget vonják le.