Ha ezek az emberek mind utcára mennek, bajban lesz a kormány

2016.02.17. 08:18

Az elmúlt hetekben a pedagógusok váltak a vezéreivé azoknak a társadalmi csoportoknak, amelyek szeretnék követeléseiket kikényszeríteni a kormányból. Az egészségügyi dolgozók, a közlekedési ágazat és a szociális szféra ugrásra készen várja, hogy a mostani hullámon ő is képes legyen társadalmi támogatottságot szerezni magának, írta legújabb elemzésében a Policy Agenda.

Szerintük a kormánynak egy ilyen helyzetben egyetlen eszköze van, ha a különböző társadalmi csoportokat „széttartja” és nem engedi, hogy térben és időben összeérjenek a követeléseik. Ez viszont mintha most nem sikerülne. Összeszedték, hogy a jövőben kik és hányan sztrájkolhatnak.

társadalmi csoport mérete érintettek száma jelen állapot sztrájk valószínűsége
közoktatásban dolgozók kb. 190 ezer közalkalmazott (ebből 130 ezer fő a KLIK alkalmazottainak száma) két sztrájkbizottság is működik, a nagyobbik szakszervezet megkezdte a sztrájk előkészítését közepes
egészségügyben dolgozók kb. 100 ezer közalkalmazott nincsen sztrájkbizottság, kisebb demonstrációk vannak nem várható
MÁV-csoport dolgozói kb. 38 ezer munkavállaló még nem alakult meg a sztrájkbizottság, február 20-ig adtak határidőt a szakszervezetek a megegyezésre magas
Volán-társaságok dolgozói kb. 18.5 ezer munkavállaló sztrájkbizottság alakult, február 28-ig adtak határidőt a megállapodásra magas
szociális szféra kb. 60 ezer közalkalmazott sztrájkbizottság alakult tavaly ősszel alacsony
Miskolci Városi Közlekedés Zrt. dolgozói kb. 800 munkavállaló sztrájk kezdődött folyamatban
BKV dolgozói kb. 12 ezer munkavállaló sztrájkbizottságot alakított az egyik szakszervezet közepes
vízügyi közszolgáltatásban dolgozók kb. 6 ezer munkavállaló nincsen sztrájkbizottság, március 22-re demonstrációt helyeztek kilátásba nem várható

A Policy Agenda szerint három fő fegyver van a kormány kezében, ezeket már mind elővették, egyelőre mérsékelt sikerrel.

  • politikai színezetet adni az eseményeknek: azaz aki az elégedetlenkedést szítja csupán az  ellenzék „megbízásából” cselekszik. Ez az ellenzék egyszerre lehet belföldi.
  • csoportok megosztása: miután nem homogén tiltakozókról van szó, ezért könnyen lehet találni olyanokat, akik kompromisszumkészebbek és lehet velük tárgyalni. Ezzel csökkenteni lehet az egységes fellépést, belső viszályra adhat okot.
  • társadalmi irigység felélesztése: a magyar társadalmon belüli megosztottságra is könnyen rá lehet játszani. Ehhez az kell, hogy az elégedetlenkedők követeléseit béremelési követeléssé kell leegyszerűsíteni.

Ezen kívül még elő lehet venni újra a menekültkérdést, és azt hangsúlyozni, hogy ilyen kiélezett helyzetben nincs helye széthúzásnak és belső vitáknak.