Durva benzináremeléssel mentené a gazdaságát Venezuela

2016.02.18. 10:06 Módosítva: 2016.02.18. 10:10

Nicolas Maduro venezuelai elnök egy rendelettel durván megemelte a benzin árát, és leértékelte az ország pénznemét, a bolivárt, hogy úrrá legyen az elmúlt időszakban kibontakozott gazdasági krízisen, írja a Guardian. Venezuelában néhány nappal ezelőtt a gazdasági alelnököt is lecserélték, mivel kiderült, hogy komoly bajban van az ország - az IMF szerint 720 százalékos lesz az infláció - és irányváltásra van szükség. Luis Salast az ipari szövetség elnöke, a mérsékeltebbnek tartott Miguel Perez váltotta a poszton. 

A Maduero által bejelentett benzináremelés az első lesz húsz éven belül az országban, ráadásul elég radikális: egy liter 95-ös benzin ára 0,097 bolivárról 6 bolivárra nő péntektől. Ez egyébként még így sem sok pénz az európai árakhoz képest, kevesebb mint 170 forintinak felel meg. Az elnök szerint a plusz bevételekből jut majd oktatásra, egészségügyre és lakhatási programokra is.

A versenyképesség fokozásához a bolivárt is leértékelik a dollárral szemben, az élelmiszer-, és gyógyszerimportnál használt hivatalos átváltási ráta 6,3 bolivár/dollárról 10 bolivár/dollárra módosul, a többi termék esetében viszont mozgó árfolyamot vezetnek be, vagyis szabadpiaci elemek bevonásával próbálják stabilizálni a gazdaságot. 

A lépésekre azért van szükség, mert a szocialista kormány gazdaságpolitikája csődöt mondott a régóta csökkenő olajárnak köszönhetően. Venezuela hatalmas kőolajkészlettel rendelkezik - épp ezért engedhették meg maguknak, hogy szinte ingyen adják a benzint -, a költségvetés sokáig szinte kizárólag az olajiparból jutott bevételhez. Ez a modell már nem működik a mostani alacsony olajárak mellett, így az országnak újra kell gondolnia a gazdaságpolitikáját és szigorításokat kell bevezetnie. Az elnök bizakodó a változtatásokkal kapcsolatban, de sokak szerint ez még bőven kevés lesz, egy helyi gazdasági elemző, Luis Vincente Leon ahhoz hasonlította az intézkedéseket, mint ha egy rohadó steaket fűszereznének meg. 

Az áremelések Venezuelában a múltban már többször vezettek utcai megmozdulásokhoz, az 1989-es élelmiszer- és benzináremeléskor országos tüntetési hullám indult, amelynek halálos áldozatai is voltak, és részben ez vezetett Hugo Chavez felemelkedéséhez is.