Távfűtéssel csökkentené a szmogot a Főtáv

2016.02.18. 12:46

A távhőszolgáltatás nagyobb arányú elterjedésével jelentősen csökkenne a levegő szennyezettsége Budapesten a Főtáv Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. szerint, írja az MTI.

Herpai Attila, a társaság kommunikációs csoportvezetője egy csütörtöki háttérbeszélgetésen ismertette a Főtáv modellszámítását, amelyből az jött ki: ha Budapesten 10 ezer háztartás vagy közület váltana gáz-, illetve fafűtésről távhőre, az évi mintegy 47 tonnával csökkentené a fűtési eredetű károsanyag-kibocsátást. Ezen kívül 27 tonnával mérsékelné a levegőbe jutó nitrogén-oxid, 3 tonnával a kén-dioxid és 13 tonnával a por mennyiségét.

Az egyedi fűtési rendszerek fajlagosan magasabb károsanyag-kibocsátása miatt az elmúlt évek adatai alapján a légköri károsanyag-koncentráció nő a fűtési idényben. Az átlaghőmérséklet csökkenésével a szén-dioxidon kívül más légszennyező anyagok - köztük a kén-dioxid, a nitrogén-oxidok és a szálló por - koncentrációja is erőteljesen emelkedett, mondta Herpai. A modellezésből az is látszik, hogy a kén-dioxid-koncentráció növekedésének egyértelmű oka az elavult lakossági fűtés, mivel a korábban károsanyag-kibocsátó erőműveket mindenütt felszerelték kénleválasztóval, és a közlekedésben felhasznált üzemanyagok kéntartalma a nulla közelébe csökkent.

Herpai Attila szerint az Európai Unióban a távhőt tekintik az egyik legfontosabb eszköznek az energiarendszer modernizálása szempontjából. Mint elmondta, az energiahatékonyság, az ellátásbiztonság, a környezet- és klímavédelem, valamint a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása, illetve az importfüggőség csökkentése szempontjából is hasznos lehet a távhő szélesebb körű alkalmazása.

Magyarország adottságait tekintve a geotermikus energia, a biomassza, és - elsősorban a fővárosban, valamint a régióközpontokban - a kommunális hulladékok távfűtési hasznosítása rejt hatalmas lehetőségeket. A Főtáv számítása szerint az európai uniós távhő-lefedettség megkétszerezése évi 2100 petajoule-lal, azaz Svédország teljes vagy Magyarország több mint kétszeres felhasználásával csökkentené a primer energia-igényeket.