Habony mindhárom letelepedésikötvény-forgalmazó hátterében felbukkan

2016.03.17. 07:04

Habony Árpád, Habony Árpád, Habony Árpád: a letelepedési kötvényeket forgalmazó három nagy cég közül mindnek a hátterében kimutatható a miniszterelnök nagy lábon élő, de áttekinthetetlen anyagi hátterű informális tanácsadójának jelenléte. Az elmúlt évek egyik legsötétebb, az állami monopóliumot magánkezekbe átjátszó mutyijának képébe a Heti Válasznak sikerült újabb mozaikdarabkát beilleszteni, a cikk a hetilap friss számában olvasható.

Tízmilliárdos biznisz, verseny nélkül

A Magyar Nemzet februári adatai szerint 2015-ig a HSSDF 2902, a VolDan 233, az Arton 176 letelepedési kötvényt értékesített, és a cégek összbevétele alsó hangon is több mint 70 milliárd forint volt.

Ahogy azt a sajtó, így az Index is megírta, a 300 ezer euróért és 40-60 ezer eurós ügyintézési díjért megvásárolható, európai tartózkodást nyújtó letelepedési kötvény 2013-as bevezetése óta hihetetlenül jó bizniszt jelent azon keveseknek, akik forgalmazói jogosítványhoz jutottak. A pályáztatás nélkül helyzetbe hozott kivételezettek ügyletenként 80-90 ezer eurót kasszíroznak, ami jóval több, mint az állam haszna.

Törvényi előírás, hogy a cégek tulajdonosi háttere áttekinthető legyen. A piacot lefedő három nagy szereplő közül a BorsodChem tulajdonosaihoz köthető, a kínai piaccal foglalkozó kajmán-szigeteki HSSDF ennek meg is felel (az egész konstrukciót ez a társaság találta ki és kezdeményezte Rogán Antalnál). Átláthatók az iszlám országokra fókuszáló, itthon bejegyzett Arton Capital Kft. tulajdonosi viszonyai is.

Nem így a törvénnyel dacolva egy liechtensteini stróman mögé bújtatott VolDan Investments Ltd, melyhez a balkáni és a volt szovjet országok tartoznak. A lap szerint a VolDan mögött valójában egy grúz-izraeli származású, magyarul is jól beszélő üzletember, Shabtai Michaeli, és a budapesti metrókijárók Princess pékségeit üzemeltető, hasonló hátterű Michael Gagel áll.

A közösségi médiában kutakodva a Heti Válasz arra jutott, hogy a két férfi “legközvetlenebb családtagjai” szoros kapcsolatban vannak Rogán Cecíliával, Vajna Tímeával, Kökény-Szalai Viviennel (a TV2 új hírigazgatójával), Kaminski Fannyval (Habony Árpád volt feleségével) és Nagy Boglárkával (Habony jelenlegi festőművész barátnőjével). Gagel egy, az Instagramra posztolt partifotón Habony Árpáddal és Andy Vajnával pózolt együtt.

SZDSZ, te javíthatatlan

A hetilap cikknek az a felcíme, hogy “Egykori SZDSZ-kedvencek a letelepedésikötvény-bizniszben”. Hogy miért? A Heti Válasz megmagyarázza: metrókijárók üzlethelyiségei miatt Demszkyékkel bizniszelő Princesst fővárosi Fidesz akkor SZDSZ-cégnek titulálta.

A VolDannak a lap szerint Moszkvában is van irodája, a magyar nagykövetség kereskedelmi és idegenforgalmi irodáival azonos címen. A cég erős politikai hátszelét mutatja, hogy miközben más ügynökségek forgalmazási jogát megvonták, a Parlament gazdasági bizottsága nemrég engedélyezte a VolDannak, hogy tevékenységét Törökországra, Azerbajdzsánra és Dél-Afrikára és Kenyára is kiterjessze.

Habonyt a HSSDF-fel az köti ösze, hogy a cég kínai vezetői 2013-ban a befolyásos tanácsadó bevonásával akarták a TV2-t megvásárolni akkori német tulajdonosától. Az Arton Capital jogi képviselője pedig az a Kosik Kristóf, aki Habony Árpádnak a 888.hu domainnevet megszerezte, de dolgozott a parlamenti Fidesz-frakciónak és Rogán polgármestersége alatt a belvárosi önkormányzat cégeinek is.