Az alelnök szerint az MNB átláthatósága csak politikai kérdés

2016.03.25. 10:57

Nagy Márton, az Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke és egyben az államosított magyar tőzsde nemrég kinevezett elnöke szerint kár, hogy a Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő aggódik az MNB átláthatósága és költései miatt. Szerinte ugyanis ez csak politikai kérdés, mondta el a Világgazdaságnak adott interjújában.   

Az alapítványaik működésének minőségét egyébként inkább „majd a jövő” dönti el. Annyi baj lehet velük most, hogy túl gyorsan építkeznek. Ő maga egyébként tavaly azért szállt ki az egyik jegybanki alapítványban betöltött kuratóriumi tagságából, mert nem akarta szétforgácsolni magát a sok teendője közt.  Arról nem tud, hogy milyen adatokat kértek volna ki az alapítványaik működéséről, mielőtt az általuk kezelt pénz elvesztette volna közpénz jellegét

Kósa Lajos elmagyarázza, hogyan tűnik el a közpénz

Nagynak nem sikerült jól elmagyaráznia az új jegybanki kamatcsereügyletet az S&P szakembereinek, csupán emiatt a félreértés miatt aggódnak.  Arról is beszélt , hogy nem akarnak szándékosan gyenge forintot, „légből kapott” az az elemzői várakozás, hogy a beavatkozásaikkal 310 forintnál mindig gyengébben tartanák az euróárfolyamot.