Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Az alelnök szerint az MNB átláthatósága csak politikai kérdés

2016.03.25. 10:57

Nagy Márton, az Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke és egyben az államosított magyar tőzsde nemrég kinevezett elnöke szerint kár, hogy a Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő aggódik az MNB átláthatósága és költései miatt. Szerinte ugyanis ez csak politikai kérdés, mondta el a Világgazdaságnak adott interjújában.   

Az alapítványaik működésének minőségét egyébként inkább „majd a jövő” dönti el. Annyi baj lehet velük most, hogy túl gyorsan építkeznek. Ő maga egyébként tavaly azért szállt ki az egyik jegybanki alapítványban betöltött kuratóriumi tagságából, mert nem akarta szétforgácsolni magát a sok teendője közt.  Arról nem tud, hogy milyen adatokat kértek volna ki az alapítványaik működéséről, mielőtt az általuk kezelt pénz elvesztette volna közpénz jellegét

Nagynak nem sikerült jól elmagyaráznia az új jegybanki kamatcsereügyletet az S&P szakembereinek, csupán emiatt a félreértés miatt aggódnak.  Arról is beszélt , hogy nem akarnak szándékosan gyenge forintot, „légből kapott” az az elemzői várakozás, hogy a beavatkozásaikkal 310 forintnál mindig gyengébben tartanák az euróárfolyamot.