Rossz híreket írt, elbúcsúztak tőle Matolcsyék

2015.12.23. 15:49

Kirúgták az MNB egyik kulcspozíciójában lévő vezetőjét, Pellényi Gábort. Pontosabban hivatalosan közös megegyezéssel távozik a közgazdasági elemzési főosztály vezetője. 

A jegybankból származó információink szerint a többek közt a növekedési jelentésért is jelentős részben felelős Pellényi modelljei nem jeleztek előre elég jó növekedést, ez is közre játszhatott a vezetőség elégedetlenségében. Az eset a jegybankon belül nagy port vert fel, állománygyűlést is összehívott múlt pénteken Nagy Márton alelnök, hogy elsimítsa az ügyet a többi dolgozónál.

Nem a munkája miatt, de szakmai okokból

Megkérdeztük az MNB-t erről: szerintük igaz, hogy Nagy Márton kezdeményezte az eltávolítást, de ennek nincs köze a jegybanki előrejelzésekhez. Ugyanakkor szerintük "egyéb működésbeli és szakmai indokok miatt" rúgja ki a szakembert Nagy. A külön állománygyűlésen pedig "szóba került Pellényi Gábor távozása is", de másról is volt szó, az elhangzottakról pedig nem akarnak egyebet mondani, azok "belső ügyek".  

Pellényi közös megegyezéssel megy el, megkerestük őt is, de semmit nem akart mondani az ügyről. Az egyik forrásunk szerint nyílt titok, hogy Nagy Márton azt ígérte Pellényinek, hogy majd segít neki hasonló munkát találni az államigazgatásban, azaz "kidobják az ajtón, az elnök úr örül, aztán majd visszaengedik az ablakon".

Kényelmetlen hírek a növekedési jelentésben

A jegybank több jelentésben kiadja a szakmailag hitelesnek gondolt növekedési előrejelzéseit, mint az inflációs jelentés, a növekedési jelentés, mindkettő az utóbbi hetekben jelent meg.

A legfrissebb, decemberi növekedési jelentés elég borús képet fest Magyarországról, többek közt, a termelékenységünk lemaradt a szomszédainktól, régiós szinten az egyik legalacsonyabb nálunk az innováció, kevesen dolgoznak, gyorsul az ország elöregedése vagy 2010 óta egyre kevesebbet költünk oktatásra, különösen az alap- és középszintű oktatás van sanyarú helyzetben. Szóval nem áll jól a versenyképességünk, ami tartósan visszafogottabb világgazdasági környezet mellett nem kecsegtet sok jóval.

Az inflációs jelentés is nemrég jött ki, amihez szinte köze volt a közgazdasági elemzési főosztálynak. Ott az volt az érdekes, hogy az idei évi növekedési várakozásokat jócskán csökkentették, de a jövő évihez nem nyúltak. 2017-re is három százalékos növekedést jósoltak végül, a nyári pesszimistább tervek ellenére. Erről az MNB elmondta, hogy az inflációs jelentést ötször tárgyalja a monetáris tanács, mielőtt megjelenik. A jegybank szerint minden elemet részletesen átnéznek, és maga az előrejelzés "a végleges jóváhagyásig folyamatosan alakul".