Itt vannak az első adatok Matolcsy titkolózó alapítványától

2016.04.11. 08:32 Módosítva: 2016.04.11. 08:33

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elkezdte felpakolni az internetre az által 2013 decembere és 2015 decembere között létrehozott, fél tucat alapítvány eddig titkosnak számító adatait az Alkotmánybíróság és a Kúria kötelező érvényű döntése nyomán.

Folyamatosan töltik fel, hogy az alapítványok mennyi támogatást, milyen célokra adtak az MNB-től kapott közpénzből – de csak az intézményeket, gazdasági társaságokat nevesítik, a magánszemélyeket nem, miután ezt a bíróságok szerint a személyes adat védelmére hivatkozva megtagadhatják, írja a Világgazdaság.

A jegybank elsőként a legelőször alapított Animae adatait tette közzé. 

  • Az Animae január végén már kilencedszerre módosított alapító okirata szerint az MNB eddig 60,1 milliárd pénzbeli vagyont juttatott neki.
  • Ezenfelül bocsátotta a rendelkezésére a budai Várban lévő 1476 négyzetméteres műemlék épületet, amelyet az MNB 1,85 milliárd forintos értéken szerepeltetett.
  • Az alapítvány céljaira a 60,1 milliárdból közvetlenül 20 milliárd használható fel, a további 40 milliárdnak (amiből 10 milliárd euróban van) csak a hozama. Ez utóbbi többségét az Animae állampapírban tartja, emellett három társaságban van részesedése több MNB-alapítvánnyal együtt.
  • Az egykori Luxus-áruháznak is helyet adó, Vörösmarty téri Kasselik-Ház hasznosítására gründolt zrt.-ben 25 százalékot birtokol, ennek névértéke 1,8 milliárd forint.
  • A Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.-ben meglévő 16,6 százalékának a névértéke 2 milliárd, míg a Pallas Athéné Domus Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-ben levő 16,6 százalékának 200 millió.
  • Ám az Animae közvetlenül felhasználható 20 milliárdja is soknak tűnik ahhoz képest, hogy március 22-éig mindössze 467 millióról írt alá támogatási szerződést. Ez a teljes vagyonának még az 1 százalékát sem éri el, ami csak megerősíti a kételyeket, vajon mi szüksége volt az MNB-nek arra, hogy ilyen hatalmas közpénzt tegyen ki alapítványaihoz.
  • Táptalajt adhat azoknak a piaci feltételezéseknek is, amelyek szerint az alapítványok valamilyen nagyszabású ügylet(ek)re jöttek létre, noha azt a Világgazdaságnak minden alapot nélkülözőnek minősítették, hogy az MKB vevőjének kiválasztott, két titokzatos magántőkealapba tettek volna pénzt.

A támogatottak köre és a nekik adott összegek is arra utalnak, hogy az alapítványok azért akarhatták eltitkolni eddigi költéseiket, és azért kérte ehhez Matolcsy a Fidesztől a jegybanktörvény módosítását, mert olyan ügylet(ek)re készülhettek, amelyek részleteinek nyilvánosságra kerülése már kínos lett volna.

Az Animae legnagyobb egyösszegű támogatása 55 millió forint volt, ami még akkor sem kiugróan magas, ha az azzal támogatott Pécsi Tudományegyetem ezenfelül két lépésben még 17 milliót is kapott. A három magánszemélynek egyéves cambridge-i mesterképzéshez fejenként juttatott 11-11 millió sem számít nagy összegnek.  • Hírek
  • Babaváró hitel