Nem biztos, hogy minden Spar kinyit vasárnap

2016.04.11. 15:31

Megkerestük az áruházláncokat, hogy ők mit szólnak a kormány tervéhez, hogy hagynák újra kinyitni a boltokat vasárnap. A legtöbb üzlet még csak próbálja összeszedni a gondolatait Rogán Antal váratlan bejelentése után, de pár üzletlánc már válaszolt.

A Tesco csak annyit írt nekünk, hogy vizsgálják a törvénymódosítási javaslatot, de céljuk, hogy mindig a legjobb lehetőségeket kínálhassák a vásárlóknak az adott jogszabályi kereteken belül. 

A Spar azt írta, kiemelten fontosnak tartják a vásárlói visszajelzéseket, úgyhogy a vasárnapi zárva tartás eltörlése esetén arra fognak törekedni, hogy megteremtsék az újranyitás feltételeit. A vasárnapi nyitva tartás viszont csak azokat az áruházaikat fogja érinteni, ahol a vásárlói visszajelzések ezt indokolják, mint ahogy a törvény 2015 március 15-i bevezetése előtt sem volt minden Spar nyitva vasárnap. A belvárosi területek vagy az idegenforgalmilag frekventált helyeken viszont biztos, hogy nyitva lesznek a hét minden napján. 

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. csak annyit írt a Portfolio.hu-nak, hogy  a hatályos jogszabályok szerint alakították ki 107 magyarországi üzletének nyitva tartását és a jövőben is jogkövető módon a mindenkori hatályos jogszabályok alapján fog eljárni.

A Lidl Magyarország is tudomásul veszi a törvény módosítását, és annak hatályba lépését követően az abban foglaltaknak megfelelő gyakorlatot fog folytatni.

Az Ikea még vizsgálja, milyen következményei lennének a vasárnapi zárvatartás eltörlésének, de a cég arra törekszik, hogy megfeleljen a változó vásárlói igényeknek. Azt is vizsgálják, hogy hogyan alakíthatnák át az áruház működési rendjét, hogy alkalmazkodni tudjanak a változásokhoz. 

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy már most vasárnap nyitva leszek az üzletek, egyik áruházlánc sem adott választ.

A parlamentbe hétfőn nyújtották be a törvényjavaslatot a vasárnapi boltzár feloldásáról, ami szerint a kormány mindent visszacsinálna olyanra, mint 2015 március 15 előtt volt. A javaslatot akár már kedden megszavazhatják, akkor pedig akár már most vasárnap kinyithatnának a boltok.