Kiderült, kik álltak a titokzatos Fejér megyei földvásárlások mögött

2016.04.14. 21:14

Kiderült, kik voltak azok a rejtélyes üzletemberek, akik decemberben több száz millióért vásároltak földeket az államtól. A Vs.hu információi szerint Orbán Viktor barátjánál, Garancsi Istvánnál futnak össze a szálak.

Az titokzatos Eppel-fivérek és Gyalog Zsolt főleg olyan földeket vásároltak, amelyeket a régebben még MSZP-közelinek mondott Leisztinger Tamáshoz köthető cégcsoport bérelt az államtól. Az Agárdi Farm, valamint a Selymes-, a Baráka-, a Tükrös- és a Cserepes-majorok tavaly még Leisztinger tulajdonában voltak, majd a vele üzleti kapcsolatban álló Nana Elekhez kerültek.

Március végén új tulajdonos jelent meg a cégekben: a tavaly decemberében alapított GyTT Agrár Kft. nevében a "Gy" betű Gyalog Zsoltra, míg a két "T" betű Tamási Lászlóra és Telek Csaba Péterre utal. Gyalogot azonban rövidesen a Videoton focicsapatának tulajdonosa, Garancsi István váltotta, aki ezzel megszerezte Leisztinger korábbi agrárvállalkozásainak mintegy negyedét, ami a decemberi árverésig több ezer hektár földet bérelt az államtól, ahol növényeket termesztettek, szarvasmarhát tenyésztettek, és a földek után járó uniós támogatást is bezsebelték.

Mint kiderült, Eppelék a felcsúti Flier családdal állnak kapcsolatban: a két testvér, Eppel Dániel Soma és Eppel Krisztián Péter apja, Eppel János tavaly közös céget alapított Gyaloggal és Flier Nikolettel. A Flierek nemcsak a felcsúti polgármesterrel, Mészáros Lőrinccel, hanem Orbán Viktorral és feleségével, Lévai Anikóval is szoros üzleti és baráti kapcsolatban állnak.

Úgy tűnik, a sikeres árverési licitálás után Garancsiék kellően vonzó üzleti ajánlatot tudtak tenni Leisztinger Tamás érdekkörének, így idén már hozzájuk folyhat be az uniós agrártámogatás és a cégek árbevétele

– írja a Vs.hu.

A portál szerint az alkunak akár az a fideszes törvénymódosítás is része lehetett, amely alapján az új földbirtokosok lehetőséget kaptak a bérleti díjak emelésére – ám ha az emelés meghaladta a húsz százalékot, a bérlő szerződést bonthatott.

"Fejér megye nemcsak azért különleges, mert ez a miniszterelnök szűkebb hazája és itt vannak nagy és sokat érő érdekeltségei több barátjának is, hanem azért is, mert itt hirdették meg a legtöbb földet, már ami a területet illeti" – írtuk egy korábbi cikkünkben is.

Garancsi korábban a Kopaszi-gát egyik 57 hektáros ingatlanját is megszerezte, itt Leisztinger is üzletelt Újbuda akkor még szocialista városvezetésével.