Nem csak Mészárosék nyertek sok földet Fejérben

2016.01.29. 07:00
Bár a hivatalos indoklás szerint a kormány azért adta el az állami tulajdonú termőföldeket, hogy a kis családi gazdaságokat földhöz juttassa, sejteni lehetett, hogy a nagy és értékes területek jó része egyben marad majd, és százhektárosával kerül egy-egy család vagy érdekkör kezébe. Ilyen például Fejér megye, ahol, ahogy már kiderült, Mészáros Lőrinc felcsúti fociakadémiás polgármester és nagyvállalkozó, valamint a felesége és a lányai összesen 1391 hektár földet vásároltak az árveréseken 1,9 milliárd forintért. De nem Mészárosék voltak az egyetlenek, akik nagybirtokosként hagyták el az árverési termet. A nagy nyertesek között van egy agrárcég topmenedzsere és egy fiatal budapesti testvérpár is.

Elég sok földet vitt el Mezőfalván egy 2015 decemberében alakult cég, a Mezőföld Kft. négy tulajdonosa azokból a földekből, amit a Mezőfalvai Zrt. bérel. A Mezőfalvai Zrt. az egyik legnagyobb Fejér megyei földbérlő, ami 9000 hektáron gazdálkodik. Ennek a cégnek volt a munkatársa  Tomics László és Keresztes Zsolt, a Mezőföld Kft két alapítója.

Tomics László  összesen 283 hektárra licitált Mezőfalván és Sárbogárdon, Keresztes Zsolt pedig Mezőfalván és Szabadegyházán nyert 211 hektárnyi állami földet. A kft két másik tulajdonosa, Tomics László rokonai, Kopiáriné Tomics Boglárka és Kopiár Károly még 181 és 231 hektárral bővítették ezt. 

A Mezőföld kft. tulajdonosai így összesen 901 hektárt vásároltak a Mezőfalvai Zrt. földjeiből, több mint 1,5 milliárd forintért.

Gazdálkodni viszont nem valószínű, hogy fognak rajta, a Mezőfalvai Zrt.-nek ugyanis 2051-ig érvényes a bérleti szerződése. Ez a cég az egyike azoknak az állami gazdaságoknak, amiket még 2001-ben privatizáltak, azokkal az agrárcégekkel együtt, amit például Simicska Lajos és Nyerges Zsolt is megszerzett.

Ennek a cégnek az egyik tulajdonosa egy Helmut Martin Gsuk nevű német üzletember, jelenlegi vezérigazgatója pedig Zászlós Tibor, az egész földprivatizációt kitaláló és a kormányon végiglobbizó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos elnöke.

Ha ön is hallott érdekes sztorikat

azzal kapcsolatban, hogy ki, hol, mennyi földet vásárolt az ország bármelyik területén. ne habozzon megírni nekünk a tema+földvasarlas@index.inda.hu címre. 

De nem csak helyi nagyvállalatok alkalmazottai vettek sok olyan földet, amit nagyvállalatok bérelnek. A Velencei tótól délre, Gárdonyban, Zichyújfalun és Pusztaszabolcson például

több mint 533 hektár földet nyert egy budapesti testvérpár,

Eppel Dániel Soma és Eppel Krisztián Péter.

A 33 és 26 éves testvérek összesen 640 millió forintért nyertek földárveráseket Fejér megyében. Az Eppel-fiúkról az elérhető adatok alapján nem tűnik úgy, mint ha nagy múltjuk lenne a mezőgazdaságban, van egy tanácsadó cégük, ami többek között üdülőfejlesztéssel és egy ruházati webshop üzemeltetésével foglalkozik.

A cégben szintén tulajdonos volt Eppel János, a Porsche Hungária ügyvezető igazgatója, az Eximbank felügyelőbizottsági tagja és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének alelnöke.

Feltűnően sok földet, összesen 510 hektárt, nyert az árverésen Gyalog Zsolt, aki Seregélyesen alapított egy agrárvállalkozást 2015 őszén. Ennyi földet meg sem tarthat hivatalosan, hiszen a földtörvény szerint maximum 300 hektár földje lehet egy állampolgárnak Magyarországon, ráadásul ezzel több földet nyert, mint a 300 hektáros limitet szintén túllépő Mészáros Lőrinc. Gyalog üzlettársa, a Cserepes Agrár Kft. másik tulajdonosa, Fonyó Gábor is sok földet nyert, bár Gyaloghoz képest keveset, csak 183 hektárt.

Ami összeköti az Eppel testvéreket, Gyalog Zsoltot és Fonyó Gábort, az egyrészt az, hogy

mindannyian olyan földekre licitáltak, amiket jelenleg a Leisztinger Tamáshoz köthető agrárcégek bérelnek,

főként az Agárdi Farm Kft. és az azt tulajdonló cégek. Ezeknek a vállalatoknak viszont 2018 végén lejár a bérleti szerződése, úgyhogy könnyen lehet, hogy szűk három év múlva föld nélkül maradnak. Leisztinger Tamás az ország egyik legnagyobb agrárvállalkozója, akinek a cégei 2014-ben 23 ezer hektáron gazdálkodtak és 26 milliárd forint agrártámogatást kaptak. Ennél többet csak a Simicska-Nyerges duó és Csányi Sándor érdekeltései rakhattak zsebre.

Persze sok más ember is licitált az Agárdi Farm bérelte földekből, mert elég nagy területen gazdálkodik a cég és a többi, hozzá köthető vállalkozás.

Ami viszont csak Eppelék és Gyalogék közötti kapcsolat, az az, hogy Gyalog és Fonyó is társtulajdonosa volt egy cégnek Eppel Jánossal. Az IVF Zrt nevű, 2015-ben Budapesten bejegyzett vállalatnak még egy alapító tulajdonosa volt, Flier Nikolett, a felcsúti Flier János lánya, aki komoly földbérleteket nyert még a földpályázatok idején a testvérével közös Csuti-Farm Kft.-vel, amikor ráadásul a Vidékfejlesztési Minisztériumban dolgozott.

Most ő nem indult a földárveréseken, a Flier családból viszont többen is nyertek nagyobb birtokokat. A Flier család az Orbánok és a Mészárosok mellett egy nevezetes felcsúti család, Flier János Orbán földjeinek kezelője, Lévai Anikó tulajdonostársa és maga is 93 hektár földet nyert a pályázatokon.