Ötszáz új munkahelyet teremt a Schaeffler Debrecenben

2016.04.14. 16:07

A Schaeffler-csoport 25 milliárd forint fejlesztést hajt végre Debrecenben, írja az MTI. A német cég nagyberuházását, amelyhez kormányzati támogatás is jár, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón. 

A kormány 4,5 milliárd forintot tesz hozzá az 510 új munkahelyet létrehozó projekthez a miniszter tájékoztatása szerint. A beruházás azért is fontos, mert a FAG a saját akadémiáján szakemberképzést nyújt, ezzel segíti a magyar gazdaságot a megfelelő mennyiségű és képzettségű munkaerő biztosításában, továbbá a magyar gazdaság vezető ágát, az autóipart fejleszti, mondta Szijjártó.

A magyar autóipar termelési értéke tavaly 7833 milliárd forintot, 17 százalékos növekedést ért el az előző évhez képest, az ágazat az idén 3 százalékos bővülést mutatott fel úgy, hogy a bevételének 92 százaléka exportból származik. Az iparágban 150 ezren dolgoznak, de hamarosan itt is beüthet a munkaerőhiány, ezért a cégeknek oda kell figyelniük rá, hogy régiós szinten is versenyképes fizetéseket adjanak az alkalmazottaiknak. 

A debreceni FAG Magyarország Ipari Kft.  jelenleg is 1300 embert foglalkoztat, gördülőcsapágyakat, siklócsapágyakat gyárt és különböző motorelemeket fejleszt, a termelését az elmúlt tíz évben megháromszorozta. Szabó Péter, az FAG ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a beruházással a gyárbővítésen túl új technológiát is telepítenek Debrecenbe. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármesterének közlése szerint az FAG a beruházás révén a térség legnagyobb foglalkoztatója lesz, és a cég nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a városban hagyományos csapágygyártás fejlődjön.