Gulyás Gergely: Hiba volt, hogy titkosítani akarták az MNB-alapítványok pénzét

2016.04.24. 23:33

Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotásért felelős alelnöke a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak költéseire vonatkozó kérdésekre válaszolva egy sajtótájékoztatón azt mondta, a jegybank Matolcsy György vezetésével kiemelkedően jó teljesítményt végez, helyes, hogy az MNB alapítványokat működtet, de az már hiba, hogy az Országgyűlés titkosítani próbálta ezen társaságok gazdálkodását - írja a Hvg.hu cikke. Az ország "sok százmilliárd forintot nyert azon, hogy egy új jegybanki politika váltotta fel a Simon András-félét" - mondta.

A parlament kedden dönt arról a javaslatról, ami lehetővé teszi, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrizze a jegybank alapítványait. "Én is látom azt, hogy nem csupán Kész Zoltán programját, hanem az egyik legnagyobb balliberális internetes hírportált is az MNB finanszírozta" - mondta Gulyás Gergely a Vs.hu-ra utalva.

Tudomásul veszik, hogy ezek "pártok felett álló döntések voltak", amikkel a döntések meghozóinak kell elszámolniuk - mondta.

Az MNB alapítványai péntek késő délután hozták nyilvánosságra költéseikről szóló adataikat. Sokáig nem akartak kiállni a nyilvánosság elé a 260 milliárd forint közpénzből alapított hat szervezet költéseivel. Sokáig azzal az érvvel próbáltak kibújni az adatszolgáltatás alól, hogy az alapításukhoz használt közpénz elveszítette közpénz jellegét, így pedig a gazdálkodásukról szóló adatokat sem kötelesek közérdekű adatként kiadni. Ez az érvelés azonban több bíróságon és a Kúrián is elbukott. Hiába próbálták törvényi szintre emelni, hogy az MNB-alapítványoknak jogukban áll titkolózni, a törvényt Áder János köztársasági elnök végül visszadobta, az Alkotmánybíróság pedig elkaszálta.