Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Tényleg beszáll az Erstébe az EBRD

2016.05.04. 15:49

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsa jóváhagyta, hogy 15 százalékos részesedést vásároljon az Erste Bank Hungary Zrt.-ben. A nemzetközi intézmény szóvivőjére, Axel Reiserer szerint a tranzakció a magyar állam és az Erste Bank közötti tárgyalások véglegesítésétől függ - írta a Reutersre hivatkozva a Portfólio.

Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója épp ma nyilatkozta azt, hogy ez várhatóan június közepéig megtörténik. 

Az EBRD még tavaly februárban jelentette be, hogy bevásárolja magát az Erste magyar leányvállalatába, és a magyar kormánnyal együtt 15-15 százalékos részesedést vesz. Erről akkor memorandumot is aláírt a három fél, amelyben a bankadó csökkentését is vállalta a kormány.

Az EBRD szerint ezzel a bankrendszer konszolidációját támogatják, és más, ezzel kapcsolatos lépésekben is készek részt venni. Így célja továbbá, hogy közvetlen hosszú távú finanszírozást nyújt forintban a bankoknak, valamint forrásteremtéssel segítséget nyújt a nem teljesítő hitelek problémájának megoldásában.

Az elmúlt hetek információi szerint az EBRD részesedést vásárolna az MKB Bankban is, hogy azonban ez tőkeemeléssel vagy az új tulajdonosok részesedésének részleges megvásárlásával valósulna meg, úgy tűnik, még nem döntötték el.