Alajos, Leila
20 °C
36 °C

A stratégiai tartalékokból van csak benzin Franciaországban

2016.05.25. 12:00

Franciaország az olajfinomítók működését ellehetetlenítő sztrájkok miatt már két napja stratégiai tartalékaiból jut csak benzinhez - közölte az olajipari szövetség vezetője.

Francis Duseux a francia közszolgálati rádiónak azt nyilatkozta, legrosszabb esetben, "ha a helyzet továbbra is nagyon feszült marad", három hónapig tudják a tartalékból fedezni az üzemanyag-fogyasztást.

Azt is elmondta, hogy a fogyasztók is részei az utóbbi napokban kialakult ellátási problémának, mert a pánikvásárlásokkal növelték a terhelést a rendszeren.

Mindenki meg akarja tölteni a tankot elővigyázatosságból, félelemből, és emiatt a benzinvásárlás egyes helyeken az átlag három- ötszörösére nőtt - mondta Duseux az AFP hírügynökség beszámolója szerint.

Franciaországban keddre 800 benzinkút kifogyott az üzemanyagból, további 800 kúton pedig alig marad benzin. Másik két és félezer kút pedig súlyos ellátási nehézségekkel küszködik a sztrájkok miatt. Ezzel tehát az ország 12 ezer benzinkútjának mintegy harmadát érintik a történtek.

A benzinhiány oka, hogy a felbőszült szakszervezetisek eltorlaszolták mind a nyolc franciaországi olajfinomítót, ezért azok nem tudnak normálisan üzemelni. 

A felháborodás a kormány új munkaügyi törvénykönyve váltotta ki, amely lazítani akarja a merev francia munkaerő-piacot, és ennek érdekében olcsóbbá teszi a munkavállalók kirúgását és felvételét a cégek számára.