Csongor
0 °C
9 °C

Erre a különadóra senki sem számított

2016.05.30. 08:23

Évi 127 ezer forintos különadót vet ki a XXIII. kerületi önkormányzat azokra a román állampolgársáú kamionosokra, akik ezrével jelentkeznek be állandó lakosként egy soroksári motelbe - írta a Népszabadság. 

A dolog nem új keletű, a lap már két éve is írt róla, hogy a nagybani zöldségpiac területén működő, 40 ágyas Viktória panzióba ezrével jelentkeztek be állandó lakhelyre. A dolog nyitja, hogy itt van a Waberer's kamionos cég telephelye, a cég sofőrjeiről van szó.

A kamionosok gyarkolatilag postafióknak használják a helyet, és annak dacára létesítenek ott állandó lakhelyet, hogy csak évi néhány napot éjszakáznak a panzióban.

Az önkormányzatot viszont elkezdte zavarni a dolog, ezért május 10-én rendeletet fogadott el: júliustól települési adót kell fizetnie annak, aki egy kerületi szálláshelyre lakóként bejelentkezik. Az adó mértéke naponta 350, azaz évi 127 750 forint - írta a Népszabadság.

Az előterjesztés nem titkolt célja a tömeges fiktív bejelentkezések megakadályozása. Annak nyomán ugyanis lassan tíz százalékkal gyarapodott a kerület lakossága és választókorú népessége. 

A kamionosok ugyanis uniós állampolgárként az önkormányzati választásokon szavazhatnának is, bár nem tudni róla, hogy volt-e közülük bárki, aki élt ezen jogával.