Vége a venezuelai kétnapos munkahétnek

2016.06.14. 07:44

Lazított a venezuelai kormány az országban néhány hónapja bevezetett energiatakarékossági intézkedéseken, és az intézkedéscsomag részeként véget vetettek az állami szektor mintegy 3 millió alkalmazottja számára áprilisban bevezetett kétnapos munkahétnek, írja az MTI.

Luis Motta energetikai miniszter helyi idő szerint hétfőn közölte, az ország áramellátásának kétharmadát biztosító Guri erőmű tározójában ismét emelkedni kezdett a vízszint, ennek köszönhetően nőtt az áramtermelés szintje és enyhíthettek a korlátozásokon. Emiatt a közalkalmazottaknak ezentúl szerdán, csütörtökön és pénteken is újra dolgozniuk kell, viszont a munkaidejük csak délután egyig tart.

Motta bejelentette, hogy a hétvégékre bevezetett energiatakarékossági intézkedéseket is eltörlik, és az iskolák is újra nyitva tarthatnak péntekenként is. A politikusok azt hangoztatják, hogy az eddigi korlátozások az idei évben tapasztalt súlyos szárazságra adott, kényszerű válaszlépések, az aszály miatt ugyanis jelentősen lecsökkent a Guri erőmű tározójának vízszintje.

Az ellenzék ezzel szemben azt állítja, hogy a problémát az elégtelen mértékű állami beruházások, a korrupció és az alacsony hatékonyság okozza, valamint az, hogy a szocialista kormány nem gondoskodott az alternatív energiaforrások fejlesztéséről.

Venezuelában hónapok óta gazdasági, társadalmi és politikai válság uralkodik. Az ország egyetlen terméke és exportcikke a kőolaj, az olajár esése miatt pedig a gazdaság is mélyrepülésbe kezdett. Rendszeresek az áramkimaradások, a termelés akadozik, a boltok üresek, az infláció elszabadult. Venezuelai hatóságok és jogvédő csoportok hétfőn arról számoltak be, hogy múlt héten hárman haltak meg az élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt kirobbant lázongásokban és fosztogatásokban. Ezekről részletesebben itt írtunk.