Wáberer György kiszáll saját kamionoscégéből

2016.06.22. 11:04 Módosítva: 2016.06.22. 16:09

A Mid Europa Partners magántőke-befektetési alap megállapodást írt alá arról, hogy a Waberer's International Nyrt.-ben meglévő 56,8 százalékos részesedését 97,1 százalékra növeli, írja az MTI. A Mid Europa szerdai közlése szerint Wáberer György alapító-vezérigazgató részvényeit vásárolják meg.

Az ország egyik legnagyobb fuvarozóvállalatát érintő tranzakció a versenyhatóság jóváhagyása után zárul le. Wáberer György az iparágban eltöltött 35 év után visszavonul a Waberer's-ben vállalt aktív szerepéből, ezért döntött úgy, hogy a társaságban meglévő részesedését eladja a Mid Europa Partners-nek, amely 2011 óta pénzügyi befektető partnere a Waberer's-ben. Az alapító ezzel együtt lemond a társaságban betöltött összes tisztségérő,  a kijelölt vezérigazgató Lajkó Ferenc, az eddigi vezérigazgató-helyettes - közölte a befektetési alap.

A Waberer's-nek egyébként elég jól megy, részben nem függetlenül a Mid Europától: a  közlemény szerint a Mid Europa belépéskor nyújtott 12 millió eurós tőkeinjekciója gyorsította a cég növekedését és nemzetközibbé válását. A társaság 2010 óta flottáját 2300-ról megközelítőleg 3500-ra, dolgozói létszámát kevesebb mint 4000-ről mintegy 6000-re bővítette, a Waberer's árbevétele pedig csaknem 60 százalékos növekedéssel elérte az 523 millió eurót. A Forbes becslése szerint az eladott tulajdonrész 32,4 milliárd forintot érhet. 

A cég tavasszal szert tett  egy német leányvállalatra, ezzel tovább bővítette nemzetközi céghálóját. A Waberer's tavaly kezdeményezte részvényeinek tőzsdére vitelét is, de novemberben a kedvezőtlen nemzetközi helyzetre hivatkozva a részvénykibocsátás elhalasztásáról határoztak Júniusban Wáberer György, aki egyébként közúti fuvarozásért felelős miniszterelnöki   megbízottként is működik, keresztülvitt egy adókedvezményt , amelynek értelmében illetékmentesek lesznek a lízinggel megszerzett kamionok. Ennek előnyeit a cég eladása után a Mid Europa élvezheti majd.