Felkavarja a tőzsdéket a Brexit

K EPA20160624165
2016.06.24. 12:27

Elszabadult a pokol – így írta le egy szingapúri bank vezető közgazdásza a Bloombergnek azt, hogy mi történik a világ tőzsdéin azután, hogy a britek (egész pontosan az angolok) többsége arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Az egyetlen biztos dolog, amit az ember tehet, hogy aranyba, amerikai államkötvénybe és japán jenbe fektet, és figyel, hogy mi lesz.

Úgy tűnik, hogy a tőzsdei befektetők tényleg ezt csinálják szerte a világon, ezeken és még talán a német államkötvényeken kívül ugyanis szinte minden zuhan a tőzsdéken. A brit piacról mindenki próbálja menteni a pénzét, a brit font a kereskedés elején 11 százalékot vesztett az értékéből a dollárral szemben, egy font 1985 óta nem ért olyan keveset dollárban, mint péntek reggel. Péntek délre valamivel azért javult a helyzet, de még így is több mint 6 százalékos mínuszban van a font a dollárral szemben.  A brit részvénypiacon is válsághangulat van, a londoni tőzsde indexe, az FTSE 100 reggel több mint 8 százalékot zuhant, utoljára 2008-ban történt hasonló. Azóta visszatáncolt -4,74 százalékhoz.

Az euró és a font árfolyama a dollárral szemben
Az euró és a font árfolyama a dollárral szemben
Grafika: Bloomberg

Nem csak a brit piacokat rázta meg a Brexit-döntés, sőt, az európai részvény- és devizapiacokon még nagyobb volt a zuhanás: a francia tőzsdeindex 7,39, a német pedig 6,10 százalékot zuhant a Brexit hírére. A Budapesti Értéktőzsde BUX indexe is jó nagy meredek 5 százalékos zuhanással kezdte a napot, fél 1 körül már „csak” 3,52 százalékos mínuszban volt. Az euró árfolyama 2,41 százalékkal esett a dollárral szemben, a japán jennel szemben pedig több mint 5 százalékot vesztett az értékéből. 

  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu
  A forint több mint 5 százalékot gyengült az euróval szemben, egy euró éppen 317 forintba kerül.

  A céges részvényeiből most Ázsiában is inkább kivennék a pénzüket a befektetők, a tokiói Nikkei tőzsdeindex 7,9, a hongkongi Hang Seng pedig 2,9 százalékot esett pénteken. A részvényekből az olyan, tutinak gondolt befektetésekbe vinnék át a pénzüket az emberek, mint az arany, aminek az árfolyama 4,59 százalékkal emelkedett a Brexit után, és az államkötvények, amik a világon mindenfelé emelkednek.

  Az olaj árfolyamát sem hagyta békén a hír, hogy egy viszonylag nagy olajexportőr ország kilép az EU-ból, a Brent nyers olaj árfolyama április óta a legmélyebbre, hordónkénti 48 dollár alá esett.   • Hírek
  • Bankszámla