Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Máris itt az első pofon a Brexitért

2016-06-24T084826Z 810448829 S1AETLSINIAA RTRMADP 3 BRITAIN-EU
2016.06.24. 23:51

Miután végleges lett: a britek az EU-ból kilépésre szavaztak a csütörtöki Brexit-referendumon, máris érkeznek a piaci jelzések arról, hogy milyen súlyos árat fizethetnek ezért. A font és tőzsdék mélyrepülése is jelzi ezt, az is, hogy munkahelyek ezrei szűnhetnek meg. De már péntek este lépett az első hitelminősítő is.

Az MTI híre szerint a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia hosszú távú államadós-besorolásának kilátását pénteken a Moody's. Természetesen elsősorban azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a kilépést pártolók győzelmével végződött EU-tagsági népszavazás után hosszasan elhúzódó bizonytalan időszak vár a brit gazdaságra.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy megerősítette az "Aa1" szintű - a lehetséges legjobb "Aaa" besorolástól egy fokozattal elmaradó - brit szuverén adósosztályzatot.

A Moody's a kilátásrontáshoz fűzött indoklásában kiemelte, hogy a várhatóan hosszú ideig tartó bizonytalanságnak negatív következményei lesznek a brit gazdaság középtávú növekedési kilátásaira.

A Moody'snál az Aa1-es besorolás két országra él most, Nagy-Britanniára és Hong-Kongra (míg 15 állam kapta meg a legmagasabb, Aaa minősítést). Ha lejjebb sorolnák őket, akkor Franciaország, Bermuda, Kuvait, Katar, Dél-Korea és az Egyesült Arab Emirátusok társaságába kerülnének.