900 offshore-céget vizsgált a rendőrség

2016.06.27. 07:34

Eddig csaknem kilencszáz offshore céget vizsgált át a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) az offshore-ügyek magyarországi szálainak felderítésére alakított tíz emberből álló nyomozócsoport - írta a Magyar Idők.

A lapnak a rendőrség nem árult részleteket az ügyekről, de a cikkből kiderül, hogy hatalmas dream team állt fel a külföldi adóparadicomokban alapított cégek vizsgálatára: a NAV, a közbeszerzési hatóság és a titkosszolgálatok is szerepet játszanak a dologban.

Sőt, a nyomozóhatóságok még a sajtóhíreket is ellenőrzik a Magyar Idők értesülései szerint! Alapvetően azt vizsgálják, hogy a offshore-botrányban érintett cégeknek lehet-e közük valamilyen korábbi büntetőeljáráshoz, amit valószínűleg nem igazán nehéz megállapítani.

Az offhsore-botrány áprilisban robbant ki, amikor egy kiszivárogtatás nyomán nyilvánosságra kerültek a Mossack Fonseca offshore-ozással foglalkozó panamai ügyvédi iroda belső iratai. Akkor kiderült, hogy számos híresség, politikus és milliárdos használta az offshore-üzletág  piacvezető szereplőjének számító  Mossack Fonseca szolgáltatásait. Közvetve érintett volt például Vlagyimir Putyin orosz elnök és David Cameron brit miniszterelnök is, Kínában pedig cenzorok hada dolgozott azon , hogy az ország lakói ne szembesüljenek vezetői offshore-kapcsolataival.

Magyarországon eddig egy áldozatot szedett a botrány: Boldvai Lászlónak, az MSZP politikusának feleségéről derült ki, hogy volt offshore-cége. Boldvai emiatt felfüggesztette párttagságát. De a leggazdagabb magyarok közül is többen szerepeltek az offshore-listán. De kiderült, hogy volt egy magyar tulajdonú offshore-bank is a leleplezett cégek között.

Arról, hogy mi ez az egész offshore-ozás, itt írtunk részletesen.

A Magyar Idők arról is ír, hogy az ettől függetlenül folyó Alstom-ügyben a nyomozás határideje idén augusztus 3-a, de ha szükséges, az időpontot meghosszabbíthatják.