Most majd egész évben fizethet úgy, mint a fesztiválokon

2016.07.07. 16:27

Egy csomó fesztiválon egy ideje már csak egy olyan kártyával lehet fizetni a sörért és a hot dogért, amit külön ki kell váltani a bejáratnál és valamennyi pénzt kell rátölteni. Ez egy kicsit idegesítő, mert két sort kell kiállni egy helyett, pedig mindjárt kezd a Guetta, de utána nem kell vacakolni a készpénzzel, vagy attól félni állandóan, hogy az ember elveszti a bankkártyáját. 

Ezt a koncepciót akarja most a fesztiválokon kívül is elterjeszteni a Mastercard és a Festipay az ún. prepaid, vagy feltöltős kártyákkal, amiket a Szigeten vezetnek majd be először. Ennek a lényege, hogy a kártya nincs bankszámlához kötve, csak annyi pénz van rajta, amennyit rátölt az ember, nem tudjuk lenullázni vele a bankszámlánkat vagy hitelbe verni magunkat. Viszont ugyanúgy lehet majd fizetni vele boltban, online és készpénzt is lehet vele fölvenni. 

A Pénzcentrum.hu cikke szerint a kártya költségei így alakulnak majd 

  •  kártya regisztrációs díja 3900 forint,
  • havi díja 626 forint,
  • a kártyás feltöltés 3 százalék + 150 forint hitelkártyánál, 470 forint betéti kártyánál,
  • a készpénzes feltöltés minimum 470 forint, 2,5 százalék,
  • az átutalás pedig 235 forint.

A Festipay és a Mastercard szerint a feltöltős kártya előnye, hogy biztonságosabb, mert aki ellopja vagy megszerzi az adatait online, az csak a feltöltött pénzhez juthat hozzá, a bankszámlaadatainkhoz nem. Ezen kívül jól lehet vele pénzt adni másoknak, mondjuk ha adományozni akarunk valakinek, pénznyereményt akarunk átadni vagy csak zsebpénzt akarunk adni a gyereknek, csak egy ilyen kártyát kell feltöltve a kezükbe nyomni. A kártyát három típusban lehet majd igényelni:

  • anonim kártya, amire max 65 65 ezer forintot lehet feltölteni és csak vásárolni lehet vele,
  • könnyített azonosítással használható kártya, amire maximum 650 ezer forintot lehet tenni és már készpénzt is lehet vele fölvenni, és 
  • feltöltési korlát nélküli kártya, amivel külföldön is lehet készpénzt fölvenni, amire már a tulajdonos neve is rákerül.  

A kártyákat személyesen és online is lehet majd igényelni, legelőször a Szigeten. Első körben 5000 ilyen kártyát dobnak majd piacra.