Szíjj László állhat at MKB megvásárlása mögött

2016.07.07. 07:11

Szíjj László, az építőipari Duna Aszfalt tulajdonosa lehet az MKB Bank legfontosabb végső haszonhúzója, tudta meg a csütörtöki Figyelő a bank eladását ismerő forrásoktól. Az információt Szíjj nem erősítette meg.

Gigaper az MKB ellen

A HVG hetilap közben arról írt, hogy a ciprusi bejegyzésű Elephant Holding 63 milliárd forint kártérítésre perli az MKB-t egy évekkel ezelőtti ügy miatt, még a Bayerische Landesbank idejéből. A per kockázatát azonban a lap szerint most már az új tulajdonosok viselik, akik pedig az első jelek alapján nem tűnnek igazán tőkeerősnek.

Bár az állam által megvett, majd most 37 milliárdért eladott MKB-t egy elég furcsa konzorcium vásárolta meg, amelyik a nyilvánosság előtt továbbra is titkolózik arról, hogy kik a valódi tulajdonosai, partnereiknek és a Magyar Nemzeti Banknak üzleti, szabályozási okokból kénytelenek voltak elárulni a háttérben állók kilétét.

A hetilap az MKB-dealt ismerőktől tudta meg, hogy kikről is lehet szó, azt írják, hogy az egyik legfontosabb valódi tulajdonos Szíjj László. A tiszakécskei Szíjj leginkább az "új Közgépként" is emlegetett cége, a Duna Aszfalt kapcsán lehet ismerős, a mélyépítésben erős vállalkozás az elmúlt években elég jól teljesített a közbeszerzéseken, egy év alatt 38 milliárddal növelte árbevételét. (A cég felemelkedésének hátteréről, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel való kapcsolatáról itt írtunk részletesen.)

Szíjj nem erősítette meg, hogy ő áll a háttérben, annyi biztos csak, hogy a bankban 45 százalékos tulajdonrészt vásárló Metis nyilvánosság felé megjelenő arca, Jaksa János és Szíjj több szálon is összekapcsolódnak. A Figyelő ugyanakkor több forrásból is arról értesült, hogy a Duna Aszfalt tulajdonosa áll a Metis mögött.

A hetilap ír a többi tulajdonosról is. A Metishez hasonlóan szintén 45 százalékos tulajdonrészt vásárló Blue Robin Management egy indiai-szingapúri üzletemberhez, Rakesh Kumar Aggarwalhoz kötődik, aki technikai okokból végül saját forrásai helyett magyar bankhitelből vásárolt részvényeket, a lap úgy tudja, hogy a Gránit Bank adott erre pénzt neki. (A Gránit és az MKB között a cikk szerint egyébként is egyre szorosabb a viszony.)

A konzorcium harmadik, 10 százalékos tulajdonosa az előbbieknél eleve transzparensebb, hiszen pontosan lehet tudni, hogy kik irányítják, és honnan van pénze. A Pannóniának van 35 ezer tagja és 95 milliárd forint vagyona, szoros együttműködésben dolgozik a Pannónia-CIG Alapkezelővel, amelynek vezetője, Benczédi Balázs szintén fontos résztvevője volt a dealnek.

A lap úgy tudja, a Matolcsy György mellől érkezett Balog Ádám vezette menedzsment élvezi a részvényesek bizalmát, a legfelső vezetésnek és a többi munkavállalónak hamarosan 15 százaléka is lehet a bankban, amit majd a Blue Robin ad el nekik. És hogy Balogéknak honnan lesz erre pénzük? Várhatóan egyrészt MKB-s alapítói hozzájárulásból, másrészt egy versenytárs kereskedelmi nagybank adhat nekik hitelt.