Újabb pofon a magyar malomiparnak

2016.07.13. 07:31 Módosítva: 2016.07.13. 08:50

Mivel a cég nem tudott megállapodni hitelezőivel, a bíróság megszüntette a tatabányai Sikér Malomipari Zrt. elleni csődeljárást. Ez pedig azt jelenti, hogy felszámolás kezdődik az évi tízmilliárd forint feletti forgalmával az ágazat öt legnagyobbja közé tartozó cégnél - írja a Világgazdaság.

A felszámolás abból a szempontból meglepő, hogy megbízható, stabil cég hírében állt a Sikér, semmi nem utalt a megingására. A cég az utóbbi években jelentősen növelte a forgalmát, és 2013-ban még 43,5 millió forintos osztalékot is tudott fizetni. 2014-ben pedig több mint 90 milliós nyereséget ért el.

A vállalkozás tulajdonosa, Blázsik Ferenc korábban egy évekig húzódó versenyhivatali eljárással, a finanszírozó bankok és a hitelbiztosítók együttes visszalépésével indokolta a társaság súlyos helyzetét, ezért kért csődvédelmet.

A Sikér Zrt.-nek nagy problémát jelentett a Széchenyi Bank csődje is, mert az onnan jóváhagyott hitelekből kezdték meg szekszárdi üzemük felújítását. A bankcsőd éppen akkor vont el forrásokat a cégtől, amikor a beruházást a pályázatok miatt már nem lehetett felfüggeszteni - mondta a tulajdonos egy februári nyilatkozatában.

A teljes egészében magyar tulajdonú Sikér Zrt. egyike volt az öt legnagyobb hazai malomipari cégnek - a teljes lisztpiacból mintegy 10 százaléknyi részesedést hasított ki. A vállalkozás körülbelül száz főt foglalkoztatott üzemeiben, s további 200 főnek adott munkát pékségeiben. A társaság élen járt a malomkorszerűsítésben is: a szekszárdi projekt előtt bicskei üzemében csúcstechnológiát vezetett be még 2011-ben.