Minden rendben van az MNB-alapítványok cégeivel a Közbeszerzési Hatóság szerint

2016.07.19. 11:06

Jogszerűen működik és nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá az a három, a Pallas Athéné alapítványok tulajdonában álló cég, amelyet megvizsgált a Közbeszerzési Hatóság alá tartozó Közbeszerzési Döntőbizottság. A Napi.hu azt írja, a Döntőbizottság három, az alapítványok tulajdonában lévő céget vizsgált meg: 

  • a Ferida Zrt.-t, amely az alapítványok befektetési portfólióját kezeli;
  • a Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt.-t, ami az alapítványok ingatlanjait kezeli és adja bérbe;
  • és a Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt.-t, ami szintén ingatlan-bérbeadással foglalkozik.

A Döntőbizottság úgy találta, hogy mivel egyik cég sem végez közfeladatot és mindegyik piaci bevételből (tőkepiaci vagy ingatlanbefektetések kamatából és hozamából) szerzi a bevételét, ezért egyiknek sem kell közbeszerzéseket kiírnia, ha költeni akarja a pénzét. 

Az alapítványoknak van még két másik cége, a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. és a PAllas Athéné Domus Optima Zrt., ezeket a múlt héten bírságolta meg a Közbeszerzési Döntőbizottság több mint 6,12 millió forintra, mert ezeknek kellett volna kiírniuk közbeszerzést. A Pallas Athéné somus Animae alapítvány ugyanezért 32 millió forint bírságot kapott július elején. Az MNB alapítványainak cégeiről itt írtunk részletesebben  • Tippek
  • Biztosítás